Fotod: olümpiat ja MM-finaale võõrustanud spordipühamu on räämas ja mahajäetud (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rio de Janeiro ja kuulus Maracanã staadion on olnud viimastel aastatel maailma kõige glamuursemate spordiürituste tunnistajaks, kui 2014. aastal peeti seal jalgpalli MM-finaal ning mullu Rio suveolümpiamängude ava- ja lõputseremoonia. Kõigest vähem kui neli kuud pärast olümpiatule kustumist on legendaarne areen aga räämas ja otsekui unustatud.

Brasiilia väljaanne O Globo kirjeldab, et Maracanãl, kus peeti 1950. aastal 200 000 inimese silme all mälestusväärne jalgpalli MM-finaal, on paljud aknad sisse löödud, seintelt on varastatud kaableid ja tulekustuteid, siseruumidest viidud minema televiisorid ja muu väärtuslik, oma kohtadelt on rebitud istmeid. Rüüstajad on tassinud minema isegi staadionile ametliku nime — Estádio Jornalista Mário Filho — andnud legendaarse ajakirjaniku Mário Filho büsti.

Laamendajatel on staadionil kerge tegutseda, sest raha kokkuhoidmiseks on selle valgustus öösiti välja lülitatud. Enne MMi ja olümpiamänge kümnete miljonite dollarite eest renoveeritud staadioni koristamise eest ei taha vastutust võtta ei selle haldamiseks loodud sihtasutus ega ka Rio osariigi võimud. O Globo väitel süüdistavad mõlemad Maracanã hooletussejätmises hoopis Rio mängude korralduskomiteed.

Rios on neli suuremat jalgpalliklubi, kellest pidas viimati staadionil oma kodumänge viiekordne riigi meister Flamengo. Ent nemadki on hakanud otsima uut mängupaika, sest Maracanã pallimurust ei ole praeguseks enam alles suurt midagi. Lisaks käivad 79 000 inimest mahutava staadioni hoolduskulud isegi Flamengo sugusel rikkal ja suurel klubil selgelt üle jõu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles