Mida tuleb tegelikult Kelly Sildaru võistluse juures jälgida?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kelly Sildaru eelmisel aastal Aspeni X-mängudel reilidel trikitamas.
Kelly Sildaru eelmisel aastal Aspeni X-mängudel reilidel trikitamas. Foto: Peter Morning / ESPN Images

Eesti rahvas pöörab teist aastat järjest jaanuari lõpus silmad ja kõrvad USA mägiküla Aspeni poole, kus jagatakse ekstreemspordimaailma kõige hinnalisemaid medaleid ehk taas on algamas talvised X-mängud. Mullu freestyle-suusatamise pargisõidus kuldmedali kaela saanud Kelly Sildaru trikid reilidel ja vinged õhulennud on ikka konkurentidele silmad ette teinud, kuid mida tasuks kaasaelajatel eelkõige võistlust vaadates siiski tähele panna?

Eelmisel aastal 13 aasta 11 kuu vanusena talviste X-mängude läbi aegade kõige nooremaks võitjaks kerkinud Sildaru ja tema kaasvõistlejate esituste hindamine ei ole niisama lihtne, nagu võiks ehk arvata. Esiteks tuleb meeles pidada, et teatud trikid ei tähenda alati üht ja sama punktisummat. Samamoodi tähistavad igal võistlusel maksimaalsed 100 punkti hoopis erinevat sooritust.

«Maksimaalsed 100 punkti märgivad sõitu, mis võiks sel päeval valitsevaid ilmaolusid ja rada arvesse võttes olla kõige kõvem sooritus. Peakohtunik kutsub ülejäänud õigusemõistjad kokku ning omavahel arutledes mõeldakse välja ideaalne sooritus,» kirjeldas eestlasest freestyle-suusatamise kohtunik Riho Laast-Laas, kuidas hindamine välja näeb. «Lisaks pannakse juurde innovatsioonikoefitsient. Seda juhuks, kui keegi peaks välja tulema täiesti uue trikiga.»

Seega on võistluse alguseks kohtunike peas olemas n-ö ideaalne sõit, mida võiks sel päeval kellegi esituses näha. Edasi oodatakse ära esimene võistleja, keda võrreldakse väljamõeldud ideaalse sõiduga. Nii saavad esimese võistleja punktid paika ja edasi läheb sõitude omavaheliseks võrdlemiseks ja sealt tulevad ka järgmised punktid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles