Suur skandaal USAs: jalgpallurid vägistasid nelja aasta jooksul karistamatult tüdrukuid (3)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baylori endine peatreener Art Briles (keskel).
Baylori endine peatreener Art Briles (keskel). Foto: Tony Gutierrez/AP/Scanpix

USAs on puhkenud suur vägistamisskandaal, kui kohus tuvastas, et Baylori ülikooli jalgpallurid vägistasid nelja aasta jooksul 52 juhul naisi. Enamik kallaletunge leidis aset väljaspool üliõpilasküla asuvatel pidudel, mille mängijad olid ise korraldanud. Viiel juhul toimus grupivägistamine.

Ülikool ei teinud vägistajate peatamiseks eriti midagi, vaid maksis näiteks ühe vägistamissüüdistusega lagedale tulnud naisüliõpilase vaigistamiseks tema õppemaksu kinni. Jalgpallimeskonna ametnikud otsisid aga võimalikele mängijakandidaatidele sekspartnereid, kui nood käisid üliõpilaskülaga tutvumas. Peatreener Art Briles olla isiklikult poisse ärgitanud, juhindudes põhimõttest «las lõbutsevad», kirjutab veebikülg Deadspin.

Kohtusse jõudsid sportlaste jäledad teod lõpuks seetõttu, et üks 26-aastane naine, kelle kohta on kohtudokumentides ära toodud vaid eesnimi Elizabeth, ei soostunud enam vaikima. 26-leheküljelises kohtutoimikus antakse Bayloris toimunule sõnadega «jalgpallist ja vägistamisest said sünonüümid» hävitav hinnang.

Bayloris toimunut on varem vähemal määral juba kajastanud ESPN, kes avalikustas mängijate Tre’Von Armsteadi ja Shamycheal «Myke» Chatmani vastu tõstatatud vägistamissüüdistused. Toona asi kohtusse ei jõudnud, nüüdsest toimikust selgub aga ootamatuid fakte. Näiteks jõudis enne politseid vägistamispaika kolmas osapool, kes asus ohvrit veenma, mida ta peab politseile rääkima, et spordipoisid seadusega pahuksisse ei satuks.

Peod lõppesid grupivägistamistega

Süüdistuse kohaselt asus neiu Baylorisse õppima 2010. aasta sügisel ja astus ka Baylor Bruinsi nimelisse üliõpilasseltsi. Kuna jalgpallimeeskond oli sellal võidulainel, olid mängijad koolis väga populaarsed. 2013. aasta kevadel peeti koolis Diadeloso nädalavahetust, mis on tavapäraselt aeg, kui üliõpilased palju joovad ja pidutsevad. Toimiku kohaselt olid seejuures juba aasta varem kolm neiut jalgpallurite peol grupivägistamise ohvriks langenud.

2013. aasta pidustuste käigus läks kannatanu jalgpalluri Shawn Oakmani korteris toimunud peole, kus viibisid ka Armstead ja Chatman. Seejuures on Oakman praegu süüdistatav eraldiseisvas kohtuasjas, kus talle pannakse süüks teise astme seksuaalrünnakut.

Neiu jäi peol purju ning toimikus kirjeldatakse, et ta «sai hiljem teada», kuidas Chatman ja Armstead ta koju viisid. Kui tüdruku korterikaaslane oma poiss-sõbraga samuti koju jõudis, kuulsid nad kõrvaltoast maadlushääli ja seda, kuidas üks inimene teist rusikaga lõi. Naisehääl ütles valjult «ei» ja sellele järgnes kõrvakiil.

Toakaaslase poiss-sõber küsis läbi kinnise ukse valjusti, kas kõik on korras, mille peale üks meestest hõikas vastu, et on küll. Ukse taga olnud noormees nõudis sellegipoolest sisselaskmist ja seepeale asus ukse avanud Armstead teda ähvardama. Kannatanu oli magamistoa põrandal pikali, riided pooleldi seljast kistud, ja seetõttu kutsus toakaaslane politsei. Enne võimuesindajaid jõudis aga kohale hoopis kannatanuga samasse üliõpilasseltsi ehk Bruinsi kuuluv neiu, kes oli mingil moel vägistamisest juba teadlik ning käskis Elizabethil rääkida, et seks toimus osapoolte kokkuleppel.

Kool pigistas silma kinni

Toimikus heidetakse ka politseinikele ette, et nad ei kuulanud kumbagi jalgpallurit üle ega üritanudki juhtunut eriti uurida.  Waco politsei andis kogu info edasi Baylori politseile ning unustas asja, Baylori võimud ilmutasid aga toimunu suhtes ükskõiksust. Chatmanit oli seejuures varemgi vägistamises süüdistatud, kuid Baylor ei teinud ka toona süüdistustest välja. Isegi siis, kui Chatmani vastu 2015. aastal viimaks uurimine algatati, eemaldati ta jalgpallitiimist ametlikult hoopis «meeskonnasiseste reeglite rikkumise pärast».

Samuti oli Bayloris kombeks tervitada värvatavaid mängijaid «saatjatega», kelle rolli täitsid Bruinsi kuuluvad tüdrukud. Toimikust selgub, et korra jäi üks neiudest isegi jalgpalluriga hullamise järel lapseootele. Ametlikult ülikool mõistagi seksuaalsuhteid ei soosinud, kuid toimiku kohaselt oli juhtkonnal tavaks toimuva suhtes alati silm kinni pigistada.

Ühe Baylori mängija kinnitusel anti neile meeskonna juhtide poolt korraldus uustulnukaid «lõbustada» ning kõik teadsid, mida selle väljendiga silmas peeti. Kuna Baylor reageeris kõikidele tõstatatud süüdistustele väga leebelt, kujunes jalgpallurite seas aja jooksul välja arvamus, et nad võivadki seadusi ja ülikooli reegleid rikkuda ning pääsevad sellest igal juhul karistuseta. Samal põhjusel leidsid lõpuks aset ka grupivägistamised.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles