UEFA president tembeldas van Basteni pöörased ideed naeruväärseteks

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UEFA president Aleksander Ceferin.
UEFA president Aleksander Ceferin. Foto: Jean-Christophe Bott/AP/Scanpix

Euroopa Jalgpalli Liidu (UEFA) president Aleksander Čeferin tegi maatasa Hollandi koondise legendi Marco van Basteni hiljutised ideed jalgpallireeglite reformimisest.

FIFA president Gianni Infantino nimetas van Basteni sügisel tehnilise arengu osakonna juhiks ja kaks nädalat tagasi pakkus endine ründaja välja hulga ideid, mille hulka kuulusid näiteks suluseisu kaotamine, vea teinud mängijate karistuspingile saatmine, mängujärgsete penaltite asendamine karistusrünnakute ehk bullititega ja mängu jagamine neljaks veerandajaks.

Viimase idee käis tegelikult juba 1970ndatel aastatel välja FIFA toonane president Joao Havelange eesmärgiga näidata pauside ajal televisioonis reklaami, mis aidanuks tema arvates jalgpallil murda USA turule. Toona plaan aga hüljati, nagu ka Põhja-Ameerika jalgpalliliigas lühidalt kasutusel olnud bullitid.

Čeferin , kes on nii UEFA president kui ka FIFA võistluste korraldamise osakonna esimees, lausus väljaandale Die Welt, et jalgpall ei vaja mingit revolutsiooni. «See on niigi fantastiline. Suluseis on tähtis osa mängust – miks peaksime maailma kõige ilusamat osa muutma? Selliseid soovitusi kuulates tuleb vaid loota, et FIFA jätab palli meie väljakupoolele. Või vähemalt seda, et pall oleks ümmargune.»

Bullitite ja karistuspingi ideid nimetas Čeferin otsesõnu naeruväärseteks. Samuti andis ta mõista, et eurooplased ei olnud MMi osavõtjate arvu 48 meeskonnale laiendamise poolt, kuid selles küsimuses tuli muule maailmale järele anda. «Otsustasime, et võitleme vähemalt Euroopale antavate kohtade nimel, sest kvaliteeti pakuvad praegu Euroopa ja Lõuna-Ameerika, seega nõuame Euroopa meeskondadele vähemalt 16 kohta,» rääkis Čeferin.

«See oleks halvim võimalik stsenaarium. Ma ei taha ülbena kõlada, kuid kvaliteedi, tulude ja muu poolest on Euroopa number üks. Me ei ole lihtsalt üks maailmajagu, meid ei saa kogu aeg maha hääletada,» pahandas Čeferin. «Kui nii juhtub, võivad FIFA ja UEFA vahel tekkida tõsised lahkhelid. FIFA teab seda.»

Ühtlasi kirjeldas Čeferin intervjuus oma üllatust selle üle, kui palju sisulist tööd ta peab UEFA presindendina tegema. «Olin naiivne ja arvasin, et piisab sellest, kui käin paar-kolm korda nädalas kontoris. Kavatsesin advokaaditööga jätkata, aga see on võimatu. Kui tahad asja tõsiselt võtta, pead kogu aeg kohal olema. Teha on naeruväärselt palju – tuleb korraldada uusi võistlusi, pidada läbirääkimisi Meistrite liiga tuleviku üle ning vahendada klubide, sponsorite ja ülekande tootjate suhtlust,» kirjeldas sloveen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles