Kannatuse kaotanud Vene suusatähed kaebasid võistluskeelu spordiarbitraaži (2)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotši olümpial meeste suusamaratonis kulla võitnud Aleksandr Legkov on jätkuvalt dopingusüüdistuste küüsis.
Sotši olümpial meeste suusamaratonis kulla võitnud Aleksandr Legkov on jätkuvalt dopingusüüdistuste küüsis. Foto: LUCY NICHOLSON/Reuters/Scanpix

Venemaa suusatähed Aleksandr Legkov ja Jevgeni Belov, kes kannavad praegu dopingutarvitamises süüdistatuna ajutist võistluskeeldu, esitasid kaebuse Rahvusvahelisele Spordiarbitraažile (CAS).

Belov ja Legkov on kuue Venemaa murdmaasuusataja seas, kellele Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) eelmise aasta lõpus pärast McLareni raportis avaldatud paljastusi võistluskeelu määras. Põhjuseks oli 2014. aasta Sotši taliolümpia, kus raporti põhjal vahetati mitme venelase dopinguproovid puhaste proovide vastu.

Mõlemad mehed andsid jaanuari keskel FISile ütlusi ja toona lubati lahendust nädala jooksul, ent seda pole siiamaani tulnud. Legkovile ja Belovile ning veel neljale suusatajale anti küll luba harjutada taas koos ülejäänud Venemaa rahvuskoondisega, kuid nende võistluskeeld jäi jõusse. Kuna Lahtis toimuva murdmaasuusatamise MMini jääb aga veel vaid 20 päeva, sai meestel ootamisest kõrini ja CASi poole läks teele ametlik kaebus.

Suusatajad juhivad avalduses tähelepanu asjaolule, et McLarenile oli antud vaid korraldus uurida, kas Venemaal oli kasutusel süstemaatiline dopinguprogramm. Üksikute sportlaste uurimiseks tal väidetavalt aga õigust polnud, sestap peavad venelaseks juriidilisest seisukohast tühisteks ka McLareni esitatud tõendeid, et Legkovi ja Belovi ning nende nelja kolleegi dopinguproovidega oli manipuleeritud.

Proovid võeti sõitudes, kus mehed ei osalenudki?

Lisaks väidavad venelased, et McLareni raportis esitatud andmed ei klapi, kirjutab Sport Ekspress. Dopinguproovid olid märgistatud koodidega, mille uurijad pidid viima kokku sportlaste nimedega. Venelaste sõnul võis sama kood aga olla kasutusel eri sportlaste puhul. Nii juhtuski, et Belovi «proov» olevat justkui võetud pärast 4x10 kilomeetri teatesõitu, kus Venemaa nelik sai hõbemedali – Belov aga antud nelikusse ei kuulunudki. Samasugune möödalask olevat tehtud Legkovi prooviga, mis võeti väidetavalt pärast 15 kilomeetri klassikadistantsi, kus Legkov tegelikult kaasa ei teinud.

Samuti märgivad venelased, et Legkovilt võeti Sotšis veel kaks dopinguproovi, mis olid puhtad. Teda testiti võistlushooajal 137 korda, Belov oli aga alates 2010. aastast dopingukontrollis käinud 95 korda. Rõhutatakse ka seda, et FISi kolmeliikmelise uurimiskomisjoni liikmetest üks ei nõustunud kolleegidega ja pidas esitatud tõendeid ebaveenvateks. Samuti olevat FIS teinud otsuse vaid kaks tundi pärast ROKilt 22. jaanuaril saadud dokumentidega tutvumist, samal ajal kui kaitse kulutas dokumentide analüüsile ning nende ROKile ja FISile esitamisele üle saja töötunni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles