Saue: näitasin, et olen laskesuusataja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt ütleb rohkem kui sada sõna – sellise keerutava tuulega tuli teiste seas hakkama saada ka Kadri Lehtlal.
Pilt ütleb rohkem kui sada sõna – sellise keerutava tuulega tuli teiste seas hakkama saada ka Kadri Lehtlal. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Hommikul aknast välja vaadates tekkis nii mõnegi inimese hinge kahtlus – kas laskesuusatamise maailmameistrivõistlustel Hantõ-Mansiiskis kavas olev naiste 15 km sõit ikka toimub? Õues puhus väga tugev tuul ja paljude sportlaste peatumispaigaks oleva 13-korruselise Olimpiskaja hotelli ümber oli justkui keeristorm. Lisaks piiras nähtavust tihe udu.


Päeva peale udu küll hajus ja tuul andis samuti pisut järele, ent võistluse ajal olid siiski üsna tugevad iilid, mis muutsid laskmise suuresti loteriiks. Üks, kes keerulistes tingimustes võrdlemisi hästi hakkama sai, oli Eesti koondise liider Eveli Saue, eksides nelja tiiru peale kahel lasul – tasuks karjääri parim tulemus tiitlivõistlustelt ehk 12. koht.

Vorm polegi väga halb

Seni oli Sauel ette näidata sprindi 15. koht neli aastat tagasi peetud Anterselva MMilt. «Lööks selle tulemuse üle, võiks rahul olla,» arutles üsna võistlejaterivi alguses startinud Saue pärast finišit, teadmata, kuhu ta täpselt platseerub. «Siis oleks näha, et mingi areng on aastatega ikka toimunud. Vähemalt näitasin täna, et olen ikka laskesuusataja, lasta oskan ja suusatada ka enam-vähem.»

Mäletatavasti algas Hantõ-Mansiiski MM Saue jaoks üsna mustades toonides. Karjääri parimat hooaega tegev 27-aastane eestlanna pidi sprindis leppima alles 42. kohaga, jälitussõidus aga jäi ta liidritele ringiga alla ja pidi sõidu pooleli jätma. «Nüüd läks natuke paremini,» muheles ta. «Tegin väga rangelt ainult oma võistlust, sõitsin kõik viis ringi enam-vähem ühtlaselt, endale sobivas tempos ja lasin samuti nii, et võtsin pigem rohkem aega, mitte ei kiirustanud.»

Kuna tavadistantsil tähendab iga möödalask üht trahviminutit, poleks keerutavas tuules riskimine ära tasunud. «Näiteks viimases tiirus oli alguses päris kõva paremalt tuul ja pidin üsna kaua ootama, enne kui esimese lasu teha sain. Aga see tasus end ära,» muheles Saue.

Sõiduaja poolest oli Saue eile 36., kaotades kiireima aja välja sõitnud sakslannale Magdalena Neunerile 4.09,3. «Üritasin mitte niivõrd kangutada ja jõuga suruda, kuivõrd rohkem lume peal libistada,» selgitas Saue oma taktikat. «Lasin suusal rohkem tööd teha kui endal, täna olid suusad juba päris head.»

Kuna aga nii sprindis, jälitussõidus kui ka tavadistantsil oli kaotus suusarajal üsna suur, võib siis sellest järeldada, et tippvormi ta MMiks ajastada ei jõudnud?

«Raske hinnata. Tänase põhjal ütleks, et ega ma praegu väga halvas vormis pole. Neunerile neli minutit alla jääda on muidugi maa ja ilm, aga ta võidab ka teisi üsna paljuga,» arutles Saue.

«Seni olen oma paremad võistlused teinud kiiretes oludes ja suhteliselt kergel rajal, siin pole aga kumbagi. Muidugi oleks ma tahtnud sprindis ja jälituses parem olla, aga tänane (eilne – toim) oli juba normaalne.»

Teistest eestlannadest tegi Kristel Viigipuu viis möödalasku ja sai 55. koha (+10.07,2), Kadri Lehtla eksis seitsmel lasul ja lõpetas 57. positsioonil (+10.10,0).

Neljanda eestlannana rajale minema pidanud Sirli Hanni haigestus ja jäi seetõttu võistluselt eemale.

Rootslannale kolmas kuld

Oma karjääri kolmanda MM-kulla võitis rootslanna Helena Ekholm, kes oli 93 finišisse jõudnud naise seas ainus, kes läbis kõik tiirud eksimusteta.

«Kui hommikul nägin, milline ilm on, muutusin pisut närviliseks, sest mõistsin, et see võistlus kujuneb suuresti loteriiks,» tunnistas ülekaaluka võidu võtnud 26-aastane Ekholm. «Võtsin tiirudes laskmiseks rohkem aega ja õnneks läks mul hästi.»

«Viimasel tõusul hüüdis Wolfgang Pichler (Rootsi naistekoondise peatreener – toim) mulle, et sõidan kulla peale, aga kõige tähtsam on hoopis see, et hea välja näeksin,» lisas Ekholm naerdes.


TABLOO

Laskesuusatamise MM ­Hantõ-Mansiiskis

Naiste 15 km: 1. Helena Ekholm (Rootsi) 47.08,3 (0 trahviminutit), 2. Tina Bachmann (Saksamaa) +2.15,8 (2), 3. Vita Semerenko (Ukraina) +2.52,1 (3), 4. Nadežda Skradino (Valgevene) +3.01,7 (1), 5. Magdalena Neuner (Saksamaa) +3.16,6 (5), 6. Marie Dorin (Prantsusmaa) +3.49,4 (3) ... 12. Eveli Saue +4.48,2 (2), 55. Kristel Viigipuu +10.07,2 (5), 57. Kadri Lehtla +10.10,0 (7).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles