Lõuna-Aafrika rahvuskangelane suri vaid 45-aastasena

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joost Van Der Westhuizen.
Joost Van Der Westhuizen. Foto: OLIVIER MORIN/AFP/Scanpix

Lõuna-Aafrika koondise endine kapten Joost van Westhuizen suri vaid 45-aastasena, olles viimased seitse aastat võidelnud motoneuronihaigusega, mis aheldas ta ratastooli.

1995. aastal Lõuna-Aafrika koondisega maailmameistriks tulnud van der Westhuizenit peeti oma positsioonil üheks kõigi aegade paremaks mängijaks. Lõuna-Aafrikat esindas ta aastatel 1993-2003 kokku 89 korral ja sai kirja 38 edukat väravaüritust. Neli aastat oli ta ka koondise kapten.

Van der Westhuizenil diagnoositi MND seitsme aasta eest, viimased paar kuud oli ta sunnitud hingamiseks kasutama juba hapnikuballooni abi. Närvisüsteemi ründava MND vastu puudub ravi, selle tulemusel kärbuvad inimese lihased ning kaob võime kõndida, rääkida, neelata ja lõpuks ka hingata.

Hoolimata rängast diagnoosist võitles van der Westhuizen aga lõpuni. Kolm aastat tagasi rääkis ta oma üleelamistest Daily Telegraphi ajakirjanikule Paul Haywardile, märkides, et on arstide sünged prognoosid ümber lükanud. «Olin valiku ees – kas jään koju ja suren või elan oma elu edasi. Arstid räägivad inimestele, et neil on jäänud elada kaks kuni viis aastat. See on möga. Sa elad kuni tahad, kuni oled positiivne. Nad andsid mulle 24 kuud. Praeguseks on sellest möödas 50 kuud,» rääkis van der Westhuizen kolme aasta eest.

Joost van der Westhuizen (ratastoolis) 2015. aasta suvel koos meeskonnakaaslastega, kui tähistati 20 aasta möödumist MM-tiitli võidust. FOTO: AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA / SCANPIX
Joost van der Westhuizen (ratastoolis) 2015. aasta suvel koos meeskonnakaaslastega, kui tähistati 20 aasta möödumist MM-tiitli võidust. FOTO: AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA / SCANPIX Foto: GIANLUIGI GUERCIA/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles