IAAF peatas Aafrika sportlaste sissevoolu Euroopasse

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2016. aasta Euroopa meistrivõistlused.
2016. aasta Euroopa meistrivõistlused. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Lisaks Venemaa sportlastele määratud võistluskeelu jõusse jätmisele otsustas Rahvusvaheline Kergejõustiku Liit (IAAF), et nüüdsest on peatatud kergejõustiklaste kodakondsuse vahetamine.

Sellise ettepaneku tegi IAAFi president Sebastian Coe ise. «On selge, et praegused reeglid ei ole enam sobilikud. Sportlaste kodakondsuse tihedad vahetamised, eriti Aafrika sportlaste seas, näitavad selle selgelt ära,» rääkis Coe.

Aafrika kergejõustiku esindaja IAAFi nõukogus Hamad Kalkaba Malboum nõustus presidendiga. «Praegune olukord on vale. See, mis praegu Aafrikas toimub, on hulgiturg. Meie parimad talendid on avatud parimale pakkumisele. Paljud noored sportlased ei tea, mida tähendab noores eas oma kodakondsusest loobumine.»

Viimati tekitas aafriklastest sportlaste võidutsemine Euroopa meistrivõistlustel probleeme detsembris, kui krossijooksu EMil võtsid kaksivõidu nii meeste kui naiste seas Türgit esindanud Keenia sportlased.

«Olen rääkinud mitmete alaliitudega, kes saavad pidevalt liste sportlastest, kes on valmis end maha müüma. See näitab, et süsteem ei ole jätkusuutlik,» ütles Coe. Praegu on kodakondsust vahetamas 15 sportlast ning nendele uued reeglid ei kehti.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles