Lõplik otsus: Volkswageni uued autod ei saa MM-sarjas stardiluba

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswageni eelmise aasta auto (pildil) pääseks tänavu rajal, kõige uuem mudel aga mitte.
Volkswageni eelmise aasta auto (pildil) pääseks tänavu rajal, kõige uuem mudel aga mitte. Foto: WILLIAM WEST/AFP/Scanpix

Rahvusvaheline Autoliit (FIA) otsustas lõplikult, et Volkswageni tänavuseks hooajaks ehitatud Polo R WRC-autod ei saa osalemisluba. Kuigi Volkswagen taandus ootamatult kahe hooaja vahel MM-sarjast, olid uute reeglite järgi ehitatud autod juba valmis ja nii mõnigi eratiim tahtis neid kasutada, kirjutab Autosport.

FIA jäi aga kindlaks algsele otsusele, et uusid autosid võib sarja registreerida ja neid kasutada vaid tehasetiim. Esialgne tärmin autode homologeerimiseks ehk tüübikinnituse saamiseks oli 1. jaanuar, mille Volkswagen mööda lasi. Jaanuaris Monacos kogunenud autotootjate esindajad avaldasid rahulolematust võimaluse suhtes, et Volkswagenile tehtakse erand, ning lõpuks otsustaski FIA, et keeld jääb kehtima.

«Pöördusime klientide palvel FIA poole ja palusime neilt uue auto homologeerimiseks luba, et seda siis eratiimidele ja -sõitjatele välja rentida. Nüüd aga sai selgeks, et see pole kehtivate reeglite raames võimalik,» selgitas Volkswageni mootorispordiosakonna juht, endine kaardilugeja Sven Smeets. «Aktsepteerime otsust täielikult, aga samas tunneme kahetsust, sest see kahandab meie klientide võimalusi.»

Nüüd on eratiimide järgmiseks võimaluseks ilmselt Volkswageni mulluste autode rentimine, mida reeglid lubavad ka teha. Saksa autotootja saabus sarja 2013. aastal ja võitis järjest neli MM-tiitlit, enne kui ootamatult lahkumisest teatas. Nelja aasta jooksul jäädi 52 etapist võiduta vaid kaheksal, mis lubab eeldada, et teatud rallidel ja konkurentide eksimuste korral on võimalik Volkswageni mulluse autoga ka tänavu punktikohtadele jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles