Poltoranina MMil puhkenud skandaalist: meid piirati sisse nagu terroriste (2)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga Poltoranina.
Olga Poltoranina. Foto: Kerstin Joensson/AP/Scanpix

Ajalool on narr komme ennast korrata – nii nagu 2001. aastal algatas Soome suusatähed troonilt lükanud dopinguskandaali ühte Helsingi lennujaama lähistel asuvasse tanklasse unustatud kohver kahtlase kraamiga, sattusid nüüd oma lohakuse tõttu dopinguküttide küüsi Kasahstani sportlased.

Laskesuusatamise MMil Kasahstani sportlaste hotelli üllatusreidi korraldanud Austria politsei sai selleks vihje inimeselt, kes nägi 23. jaanuaril, kuidas ühes Inzelli bensiinijaamas peatus mitu väikebussi ning sealt visati prügikasti pappkastid süstalde ja meditsiinilise varustusega. Samasse prügikasti maandusid käsitsi kirjutatud graafikud keelatud ainete tarvitamise kohta, samuti Kasahstani koondise arsti akrediteerimiskaart. Politseil oli seetõttu ülilihtne siduda äravisatud materjalid Kasahstani laskesuusakoondisega.

Nüüd ähvardab kasahhe lisaks dopingukaristusele ka Austria kriminaalkoodeksi ohvriks langemine. «Politsei teeb kõik, et selgitada, kas antud juhul võib rääkida ka kriminaalkuriteost,» sõnas Austria siseminister Wolfgang Sobotka.

Kasahstani sportlase, eilses segateatesõidus avavahetust sõitnud Olga Poltoranina sõnul oli politseinike saabumine šokeeriv. «Meid piirati sisse nagu terroriste! Mõnda hoiti kinni kella kaheni, mõnda kella neljani hommikul. Esmalt aeti meid dopingukontrolli, siis puistas politsei meie toad läbi,­» kirjeldas Poltoranina üleelamisi väljaandele Sport Ekspress. «Me ei saanudki öö otsa magada. Üle kuulati isegi hotellitöötajad!» lisas ta.

Kasahstani sportlaste dopingutestide selgumine võtab aega ja seni lubatakse neil MMil võistelda. Eile saadi segateatesõidus 11. koht, tänases naiste sprindis lõpetas Poltoranina parima Kasahstani naisena 37. kohal.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles