Kivioja ujub Tenerifel vastuvoolu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaidi Kivioja Tenerifel treenimas.
Kaidi Kivioja Tenerifel treenimas. Foto: Eesti Triatloni Liit

Rios oma olümpiadebüüdi teinud triatleet Kaidi Kivioja on sel talvel treeninud Hispaanias Tenerifel ja võtnud kasutusele ka uudsed treeningmeetodid, nii ujub ta oma tehnika parandamiseks ka sõna otseses mõttes vastuvoolu. Lisaks on eestlanna vahepeal omandanud magistrikraadi.

«See aasta põgenesin lausa terveks talveks soojale maale ja olen juba novembri lõpust alates viibinud Tenerifel. See on andnud mulle võimaluse talv läbi õues rattaga sõita ja joosta,» hindab Kivioja mõnusa lähistroopilise kliimaga Kanaari saarte ergutavat mõju tema treeningutele ja arengule.

Vaatamata meeldivates ja soojades oludes kestvale sihipärasele treeningtööle, suutis üks sündmus teda siiski nädalaks spordist eemale kiskuda. Jaanuari keskpaigas Eestisse põiganud Kivioja astus nimelt olulise sammu oma haridusteel, kaitstes Tallinna Ülikoolis edukalt bakalaureusetööd geoökoloogia erialal. Kivioja on tunnistanud, et loodusteadused on temale alati südamelähedased olnud, mistõttu on ta bakalaureuseastme läbimise üle siiralt õnnelik.

Pärast kraadi omandamist tõttas Kivioja tagasi Kanaaridele, kus ees ootas kahenädalane treeninglaager Fuerteventural koos Norra koondisega. Lisaks tugevatele Norra triatleetidele oli eestlannal võimalus treenida oma suure eeskuju, rootslannast 2012. aasta maailmameistri Lisa Nordeniga, kellest tänaseks on saanud eestlanna hea sõber.

«Norrakatega sai tugevasti trenni tehtud,» väljendas Kivioja rahulolu ning lisas: «Tundub, et olen jälle teinud väikse edasimineku ujumises, mis oli ka eesmärk.» Kivioja on võtnud ujumistehnika analüüsimiseks ja parandamiseks kasutusele modernsed võimalused, millest põnevaim on vastuvoolu basseinis ujumine Tenerife Top Training Flume Channelis.

Flume Channelis jälgivad lisaks treenerile sportlast ka kaamerasilmad, salvestades mitme nurga alt ujuja sooritust, seda nii vee alt kui vee pealt. Nii saab iga ujumise ekraanilt üle vaadata, nähtu sportlasega läbi arutada ning sealsamas tagasi vette minna, et tarvilikud korrektuurid koheselt sisse viia. Jõudmaks triatlonis uuele tasemele, on Kiviojale ujumiskiiruse parandamine kahtlemata elulise tähtsusega - Kivioja on korduvalt nalja visanud, et kui ujumisega ka joone peale saaks, võiks hakata ennast juba triatleediks pidama.

Triatleedi sisu näitas Kivioja siiski juba möödunud hooajal, mil 23-aastasel Rakvere neiul õnnestus esimese Eesti naistriatleedina olümpiamängudele jõuda ning nii MK- kui MM-sarja etappidel esikümnesse murda. Just kümnest etapist koosnev MM-sari (World Triathlon Series) on Kiviojale tänavu peamiseks sihiks, kus ta soovib võimalikult paljudel etappidel kaasa teha. Kui varasematel aastatel oli Kiviojal triatlonimaailma eliitsarjas kohati raskusi stardinimekirja pääsemisega, siis pelgalt osalemisrõõm eestlannat enam ei rahulda.

Päris esimestele MM-etappidele Abu Dhabisse ja Gold Coasti eestlanna siiski sõita ei kavatse. «Hetkel on plaanis märtsi keskpaigani Tenerifel treenida ja seejärel minna treener Marguse (Margus Tamm-toim) ja noortega Benidormi laagrisse. Tahtsin sellel aastal teha natuke pikema ettevalmistuse ning võistlushooaja tavapärasest hiljem avada, et siis sügisel kauem võistelda,» valgustab Kivioja oma tänavuse hooaja plaane.

Ehkki avastardi plaanib Eesti esitriatleet teha aprilli esimestel päevadel Portugalis, Querteira Euroopa karikaetapil, ei ole täpne võistluskalender Kivioja sõnul veel paika pandud. Kindel on vaid see, et lisaks MM-sarja etappidele tahab Kivioja osaleda ka mõnel maailmakarikaetapil, sprindi- või olümpiadistantsi Euroopa meistrivõistlustel ja loomulikult Euroopa karikaetapil Tartus, kus kaitsmist ootab mullune esikoht.

Kuid ühe väärika auhinna võib ta noppida juba enne võistlushooaja algust. Nimelt laupäeval Roomas toimuval Euroopa Triatloni Liidu pidulikul auhinnagalal on Kivioja esitatud 2016. aasta enimaarenenud triatleedi nominentide hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles