Tänaku kiirusrekord ajas FIA ametnikud tagajalgadele (4)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak Rootsi rallil suure hooga kihutamas.
Ott Tänak Rootsi rallil suure hooga kihutamas. Foto: Timo Anis

M-Spordi ralliässa Ott Tänaku püstitatud kiirusrekord Rootsi MM-ralli Knoni kiiruskatsel pani tõsiselt tööle Rahvusvahelise Autospordiliidu (FIA) ametnikud. Tulevikus tahetakse teha muudatused, et kiiruskatsete keskmised kiirused ei ületaks 130 km/h.

Tänaku keskmine kiirus Knoni kiiruskatsel oli 137,8 km/h. Korraldajate otsusega jäeti Knoni teistkordne läbimine ära, sest autode kiirused olevat olnud liiga suured ja ohtlikud.

Nüüd võttis avalikult sõna ka FIA rallidirektor Jarmo Mahonen. «Uue generatsiooni autod on oluliselt kiiremad kui vanad WRC-autod. Peame olema palju karmimad rallikorraldajate soovide suhtes uusi kiiruskatseid tutvustada,» ütles ta Autospordile.

«Kui katse keskmine kiirus ületab 130 km/h, siis see on selge ohumärk ning me peame asja uurima. Meie hinnangul on 130 km/h keskmine kiirus selgelt liiga suur. Peame kehtestama kindlad regulatsioonid,» jätkas Mahonen.

FIA rallidirektor loodab, et teiste rallide korraldajad võtsid Tänaku meeletust kiirusest Rootsi MM-rallil õppust. «Tahtsime katse tühistamisega välja saata sõnumi. Rallide korraldajad peavad kiiruskatsed rohkem läbi mõtlema.»

Üks võimalus keskmist kiirust alla võtta on sirgetele panna põhupallidest šikaanid, kuid see ei ole korraldajatele kuigi ahvatlev. «Kui ma ise rallisid korraldasin, siis mäletan väga hästi, et ma ei tahtnud põhupalle kasutada. Ilmselt tuleb kasutada kitsamaid teid, kus kiirused on paratamatult väiksemad.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles