Astmaraport: Norra suusatajad pole millegi vastu eksinud

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Johnsrud Sundby.
Martin Johnsrud Sundby. Foto: NESVOLD, JON OLAV/AFP/Scanpix

Alates sügisest Norra murdmaasuusatajate astmarohtude kasutamist uurinud töörühm avalikustas täna oma sellekohase raporti. Erinevatest ekspertidest koosnenud töörühm leidis, et Norra murdmaakoondislased ei ole astmarohtusid kuritarvitanud. Siiski leiti mõningaid küsitavusi eetikas.

Töörühma sõnul ei leitud mingeid jälgi sellest, et astmarohte oleksid kasutanud ka need sportlased, kellel vastav näidustus puudus. Just sellele on paljud Norra suusatajate kriitikud viidanud.

Raportit esitles Norra peaprokuratuuri esindaja Katharina Rise, kes on olnud töörühma kõneisik. Rise tõi välja ka suurima ilmnenud probleemi. Nimelt on astmarohtude manustamiseks nebulisaatori kasutamine töörühma silmis «eetiliselt problemaatiline».

Norra koondise hooldusbussis on varasemalt olnud kohapeal nebulisaator, millega sportlasi MK-etappidel ja teistel võistlustel ravitud on. Ekspertide grupp leiab, et nebulisaatori kasutamine on halb eeskuju noortele ja see muudab tippspordi liiga ravimite keskseks. Alates sügisest hooldebussis enam sellist ravivõimalust pole.

Töörühma kuulusid lisaks Risele Rootsi Karolinska Instituudi arstiteaduste doktor Kjell Larsson, kopsuhaiguste spetsialist Lars Pedersen ning sporditeadlased Katja Mjösund ja Reidun Forde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles