Jooksjast suusatäheks: 20-aastane soomlanna üllatas Otepääl ennastki

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johanna Matintalo.
Johanna Matintalo. Foto: Johanna Matintalo / Instagram

Soome suusakoondise eredaimaks üllatajaks kerkis nädalavahetusel peetud Otepää MK-etapil 20-aastane Johanna Matintalo. Suusatamisele alles eelmisel aastal pühendunud neiu oli varem hoopis tipptasemel keskmaajooksja, kirjutab Helsingin Sanomat.

Otepääl 10 km klassikadistantsil kõrge 12. koha saanud Matintalo oli MK-sarjas startinud varem vaid ühel korral. Hea sõit tõstis Matintalo otsekohe soomlaste MM-koondisesse ja tänu kogutud punktidele ka ühisstardist sõitu, nagu kinnitas koondise peatreener Reijo Jylhä.

«Ei oleks oodanud, et näitan teiste soomlannadega võrreldes nii head kiirust,» lausus Matintalo, kes kiitis Tehvandi raskeid radu ja kehva ilma. «Suusk toimis hästi, aga sellise ilmaga oli palju rajal jooksmist. Oli minu ilm ja minu rada, midagi paremat ei olekski osanud tahta,» sõnas soomlanna pärast võistlust. Matintalo saavutusele lisab kaalu see, et 12. koht tuli hooaja haripunkti ehk MMi eel, kus kõik suusatajad sihivad tippvormi, mitte esimesel või viimasel etapil.

Veel aasta tagasi oli ta nii suusataja kui ka keskmaajooksja, seejärel keskendus aga lõplikult suusatamisele. «Hakkasin kevadel suusahooajaks valmistuma ega käinud enam kordagi jooksuvõistlustel. Olen igapäevaselt harjutanud ja hea, et see hakkab ka tulemusi tooma. Muidu oleks küll nukker,» rääkis Matintalo HS-ile. «Lõpuks ei olnudki alavalik nii raske. Olin juba paar aastat jalavigastusega hädas olnud ja areng jäi pisut toppama – ma ei saanud soovikohaselt treenida,» lisas ta, mööndes, et suusatajana on lihtsam tippu tõusta kui jooksjana.

Kaks nädalat tagasi võitis Matintalo 2002. aasta olümpiaradadel alla 23-aastaste MMil hõbemedali. Otepääle pääses ta varuvõistlejana, kuna Riitta-Liisa Roponen pidi minema seljalõikusele. «Nädala eest küsiti, kas tahan Otepääle tulla. Muidugi oli see suur üllatus, veel suurem pomm kukkus aga siis, kui mulle öeldi, et võin pääseda Lahtisse. Üks üllatus teise otsa! Minu eesmärgid täitusid juba alla 23-aastaste MMiga, kõik muu on lisaväärtus,» sõnas Matintalo.

Johanna Matintalo

  • Sündinud 11. detsembril 1996
  • Treener: Ville Oksanen
  • Saavutused: suusatamises U23 MMi hõbemedal, 800 meetri jooksus Soome meister (2013), Soome meistrivõistluste hõbemedal (2011 ja 2012), pronks (2014), hulgaliselt noorteklassi meistritiitleid.

No words needed. #jwsc2017 #unelmistatotta flyingpointroad.com

A post shared by Johanna Matintalo (@johannamatintalo) on

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles