Saksa vutilegend sattus järjekordselt tõsiste süüdistuste keskmesse

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Franz Beckenbauer
Franz Beckenbauer Foto: AFP

Šveitsi võimud, kes on algatanud uurimise Saksamaa jalgpallilegendi Franz Beckenbaueri suhtes, kahtlustavad teda järjekordses süüteoepisoodis. Prokuratuuri huvitab, miks maksis Rahvusvaheline Jalgpalli Liit (FIFA) Beckenbauerile 1,7 miljonit eurot.

Väljaande «Bild» teatel tehti makse Gibraltaril asuvale arvelduskontole, mida haldas Beckenbauer. Ülekanded Beckenbauerile ning tema lähedastele abimeestele Fedor Radmannile ja Andreas Aboldile tehti 2005. aastal. Aasta varem oli FIFA andnud 2010. aasta MMi korraldusõiguse Lõuna-Aafrika Vabariigile, kuid riigi jalgpalliliit (SAFA) sattus rahalistesse raskustesse ja palus FIFA käest etteulatuvalt laenu.

Ehkki selles, et toona SAFA konsultandina töötanud Beckenbauer sai lõuna-aafriklastelt töötasu, pole midagi ebaseaduslikku, erines jalgpallilegendi käitumine kaaslaste omast – kui Radmann ja Abolt kandsid oma osa tasust Saksa kontodele, siis Beckenbaueri raha jõudis Gibraltarile. Nii jäid selle pealt maksmata Saksamaal nõutavad maksud.

Mullu septembris teatas Šveitsi prokuratuur, et algatas Beckenbaueri vastu uurimise, kahtlustades teda usalduse kuritarvitamises ja rahapesus. Uurimine keerleb ümber 6,7 miljoni euro suuruse makse, mis tehti 2005. aastal Saksamaa Jalgpalli Liidu (DFB) kontolt Adidase endise tegevjuhi Robert Louis-Dreyfusi arvele.

2015. aasta oktoobris avaldas väljaanne «Spiegel» artikli, kus väideti, et 2006. aasta MMi korraldusõiguse Saksamaale andmiseks laenas Beckenbaueri juhitud korralduskomitee tänaseks siit ilmast lahkunud Louis-Dreyfusilt 2000. aastal 10,3 miljonit Šveitsi franki (ehk 6,7 miljonit eurot). Selle rahaga maksti «Spiegeli» väitel kinni hääletajad, kes olevatki andnud MMi Saksamaale. Samas artiklis väideti, et Louis-Dreyfusile tehti 2005. aastal tagasimakse, mis tuli FIFA kontolt. Ülekande selgituseks märgiti toetus kultuuriürituse korraldamiseks, ent nimetatud üritust ei toimunud kunagi.

Mullu kevadel palkas DFB süüdistuste uurimiseks advokaadifirma Freshfields Bruckhaus Deringer, mis leidis, et süüdistused 2006. aasta MMi ostmise kohta on alusetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles