Esimese eestlasena suuskadel 200 km/h: põlv puruks, aga kihutan ikka edasi (1)

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
​Aare Tamme noolimas uusi tippaegu 25 aastat tagasi Prantsusmaal Varsis legendaarsel sööstlaskumise rajal, umbes kuu aega pärast unelmate barjääri, kiiruse 200 km/h esmakordset ületamist.
​Aare Tamme noolimas uusi tippaegu 25 aastat tagasi Prantsusmaal Varsis legendaarsel sööstlaskumise rajal, umbes kuu aega pärast unelmate barjääri, kiiruse 200 km/h esmakordset ületamist. Foto: Erakogu

Aare Tamme, Rakverest pärit 19-aastane noormees, oli otsustanud, et nüüd tuleb murda Nõukogude Liidu koondisse. Kiirlaskumises. Šõmbulaki rada Kasahstanis Almatõ külje all oli selleks sobilik – raskeim, riskantseim, mis liidus leida, ja sellisena talle meeltmööda. Preemia oli ju ahvatlev: kes võidab, pääseb välismaale võistlema. Aasta oli 1985.

Tamme oli fanaatik. Või hull. Oleneb tõlgendusest. Ta oli juba mitu hooaega seigelnud omal käel üksiku hundina mööda Venemaad, otsinud mägedes treenimise võimalisi ja tõestanud end lootustandva kiirlaskujana. Teda kihutas tagant noorpõlve helesinine unistus: saada maailma parimaks.

«Aare lihvis muudkui oma suuski ega mõelnud elus millelegi muule kui suusatamisele,» meenutab sõber Mart Ulman.

Šõmbulakis, kus mäele tuli enamik liidu tollasest paremikust – ja too oli Nõukogude mäesuusatamise kuldaeg, mil mitmed mehed jõudsid MK-etappidel korduvalt poodiumile –, oli Tamme täis otsustavust, et nüüd ta kõigile alles näitab.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles