Postimees Lahtis: Kaarel Nurmsalu kõnnib ringi nagu kummitus ja loodab imele

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Nurmsalu pärast ebaõnnestunud treeninguhüpet.
Kaarel Nurmsalu pärast ebaõnnestunud treeninguhüpet. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Jaanuaris tippsporti naasenud suusahüppaja Kaarel Nurmsalu on korduvalt toonitanud, et Lahti MM pole tema jaoks sugugi ülitähtis võistlus ja tema mõtted keerlevad peamiselt 2018. aasta olümpiamängude ümber. Ometi oli 25-aastane Nurmsalu äärmiselt pettunud, et tänased normaalmäe võistluse treeninghüpped nii nigelalt välja tulid.

Nurmsalu maandus kõigil kolmel katsel ühte auku ja 82-83 meetri peal tuli piir ette. Üks on kindel: samasuguste hüpetega homsest kvalifikatsioonist edasi ei pääseks.

«Mu hüpetel pole praegu algust ega lõppu. Olen nädal aega ringi käinud nagu kuradi kummitus,» poetas ta pärast treeningu lõppu mornilt ajakirjanikele.

Eestlasel on taas probleeme seedimisega ja samad jamad kimbutasid teda ka kaks nädalat tagasi Sapporo MK-etapil. «Jaapanis oli samamoodi - läksin sinna ja viis-kuus päeva järjest tuleb iga päev 400 grammi kaalu juurde. Organism täiesti seisab. Ma ei ole üldse kohal. Asi pole nii väga toidus, lihtsalt ajavahe lööb organismi nii sassi. Nüüd jääb ainult loota, et toimub sama asi, mis Jaapani ja Lõuna-Korea tuuril. Sinna jõudmise kuuenda päeva hommikul oli mu kaal 70,8 kg ja kaheksanda päeva hommikul oli see 67,2. Praegu on juhtunud jälle nii, et viie-kuue päevaga on kolm kilo juures,» selgitas Nurmsalu murelikult.

Kaarel Nurmsalu potsatas täna maha 82,5 meetri peal. Foto: Tairo Lutter
Kaarel Nurmsalu potsatas täna maha 82,5 meetri peal. Foto: Tairo Lutter Foto: Tairo Lutter / Postimees

«Treener Topi (Sarparanta) ütles tänase teise hüppe järel, et enam aeglasemat liigutust teha ei saa. Muidu tõmbaks mäe otsa peal kõhuli. Ega suurt vahet ka pole. Nädala aja pärast võiks juba kodus tagasi olla. Õnneks homseni on veel aega, äkki juhtub ime. Tegelikult kahtlesin, kas ma üldse tulen siia täna kohale ja teen esimesed hüpped alles homme. Vähemalt nägin mäe ära. Nüüd oleks aeg hüppama hakata,» lisas ta.

Kuidas keerulisest olukorrast välja tulla? «Peaksin ennast ergutama kuidagi, aga Soomes pole ilmselt nii kanget kohvi, mis üles ärataks,» ütles ta ja viskas nalja, et äkki tuleks õhtul hoopis korralik pummelung teha ja homme pikalt magada. «Saaksin vähemalt aru, kus ma olen!»

Mis juhtub siis, kui Nurmsalu ei leiagi hüppevormi üles ja piirdub homme kvalifikatsiooniga? «Jumal tänatud, kui see nii läheks. Kui asi juba nii kaugel on, siis pole nagunii midagi teha. Teadsime, et kui Jaapanisse ja Lõuna-Koreasse läheme, siis nii võib minna ja praeguse tunde järgi võib öelda, et juhtus kõige hullem variant. Järgmist aastat silmas pidades tasus reis muidugi ära. Tean, et pean Pyeongchangi kindlasti vähemalt nädal aega varem kohale minema ja kindlasti ei tohi unerohte võtta. Ma oleks pidanud Jaapanis ajavahe üle mängima, aga hakkasin ennast kohalikku aega sisse suruma. Võistluste algusajad andsid tegelikult selle võimaluse.»

Eestlaste tänase pikima hüppe tegi 17-aastane Artti Aigro, kes kandus kolmandal katsel 88 meetrini. 52,3 punkti andis talle 52. koha. «Kui teen homme samasuguse hüppe, võib juba rahule jääda. Kuna see on mu esimene MM, siis tulin lihtsalt kohale ja ei hakanud väga suurt eesmärki panema. Üritan teha parima tulemuse, mis võimalik. Lahti normaalmägi on täitsa hea mägi, hoopis teistsugune kui Eesti omad, siukse kõrge lennuga,» rääkis Aigro pärast treeningut.

Artti Aigro Lahti MMi normaalmäe treeningul. Foto: Tairo Lutter
Artti Aigro Lahti MMi normaalmäe treeningul. Foto: Tairo Lutter Foto: Tairo Lutter / Postimees

Homne normaalmäe kvalifikatsioon algab kell 14.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles