Lahti MM: ulmelise sõidu teinud Björgen kirjutas end taas ajalukku

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marit Björgen Lahti MMi 10 km klassikasõidus.
Marit Björgen Lahti MMi 10 km klassikasõidus. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS

Lahti MMil krooniti 10 km klassikasõidus maailmameistriks oodatult norralanna Marit Björgen, kelle edu oli teiste ees ülisuur. Teise koha saanud rootslanna Charlotte Kalla jäi talle alla 41 sekundiga, kolmandaks tulnud norralanna Astrid Uhrenholdt Jacobsen kaotas kuulsamale kaasmaalannale 55,5 sekundiga.

Björgen on nüüd võitnud 16 MM-kulda, lisaks on tal ette näidata viis hõbedat ja kolm pronksi. Murdmaasuusatajatest pole rohkem MM-tiitleid kellelgi - venelanna Jelena Välbe jäi pidama 14 MM-kulla peal. Meestest on edukaim Björgeni kaasmaalane Petter Northug 13 kullaga.

«Olin alguses närvis, aga mu suusad olid nii ideaalsed, et lihtsalt suusatasin. Imestan, miks ma lähen pärast kõiki neid aastaid närvi. Peaksin selle harjumuse lõpetama,» ütles Björgen pärast võistlust teleintervjuus.

Suurte lootustega jälgisid tänast võistlust soomlased, aga kodupublikut keegi rõõmustada ei suutnud. Suusavahetusega sõidus hõbeda võitnud ja alles viimasel kilomeetril Björgenist maha jäänud Krista Pärmäkoski piirdus seekord seitsmenda kohaga ja jäi Björgenile alla enam kui pooleteise minutiga. Pärmäkoskit edestas teiste seas ka teine soomlanna Kerttu Niskanen, kes sai kuuenda koha.

Stardis oli ka kaks eestlannat. Laura Alba sai 71 lõpetaja seas 56. koha (+4.44,1), elu esimese tiitlivõistluste stardi teinud Anette Veerpalu lõpetas 57. positsioonil (+5.01,7).

Esikuuik:

  1. Marit Björgen (Norra) 25.24,9
  2. Charlotte Kalla (Rootsi) +41,0
  3. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Norra) +55,5
  4. Heidi Weng (Norra) +1.13,8
  5. Anna Haag (Rootsi) +1.22,7
  6. Kerttu Niskanen +1.23,7
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles