Norrale kuld, eestlased võeti rajalt maha, soomlased jälle käpuli

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Heikkinen ei suutnud end tagakurvis püsti hoida.
Matti Heikkinen ei suutnud end tagakurvis püsti hoida. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS

Lahti MMi meeste murdmaasuusatamise 4x10 km teatesõidu võitis Norra teatenelik, hõbemedali võitis Venemaa. Ülimalt põneva lõpplahenduse sai võitlus pronksi nimel, kus jäi peale Rootsi. Sealjuures kukkus Soome viimast vahetust sõitnud Matti Heikinen tagakurvis ning ei saanudki Rootsi ankrumehe Calle Halfvarssoniga lõpusirgel mõõtu võtta. Eesti (Raido Ränkel, Algo Kärp, Karel Tammjärv ja Aivar Rehemaa) võeti enne viimast vahetust rajalt maha ning Rehemaa võistlema ei pääsenudki. Eesti saab MMilt kirja 13. koha, mahavõtmise ajal kaotas Eesti liidrile kuue minutiga.

Võidukasse Norra teatenelikusse kuulusid Didrik Toenseth, Niklas Dyrhaug, Martin Jonsrud Sunby, Finn Hågen Krogh. Venemaa sõitis nelikuga Andrei Larkov, Aleksandr Bessmertnõhh, Aleksei Tšervotkin, Sergei Ustjugov, pronksmedali saavad kaela Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson.

«Ta on kõige hullem mees, kes saab sind jälitada. Õnneks andis Martin mulle korraliku edumaaga vahetuse üle. Väga mõnus on nii raske võistlusega kuldmedal võita,» kommenteeris Krogh võistlust, viidates teda viimases vahetuses jälitanud Ustjugovile.

Eesti meeskonna jaoks algas sõit väga halvasti, avavahetuse järel kaotas Ränkel liidrile juba 2.09,5-ga. «Teised olid tugevamad ja mul polnud lihtne päev. Sellistes oludes võidu sõita, pead olema hea mees. Suusk tuli mäest alla korralikult, aga esimene ring oli pidamisega probleeme. Pehmed olud väsitasid mu ära, kõval rajal oleksin kauem vastu pidanud,» selgitas Ränkel suure kaotuse tagamaid.

Lõpuks võeti Eesti vahetult enne neljandat vahetust maha ning Rehemaad rajale ei lastudki. Tol hetkel kaotas Eesti liidrile kuue minutiga. «Raido suutis täna ainult 5 km kannatada, Algo tegi okei sõidu, Karelil oli aga väga raske. 50 km lähevad sõitma Aivar Rehemaa ja Andreas Veerpalu. Karel Tammjärve seis ei olnud hea, tema osas pole otsust veel teinud,» kommenteeris Anti Saarepuu tänast võistlust ETV-le.

TULEMUSED:

  • 1. Norra
  • 2. Venemaa +4,6
  • 3. Rootsi +2.31,8
  • 4. Šveits +2,32,0
  • 5. Soome +2.42,4
  • 6. Saksamaa +2.42,8
  • 7. Prantsusmaa +3.52,0
  • 8. Itaalia +5.29,8
  • 9. Kasahstan +5.30,6

Enne võistlust:

Mis võimalused Eestil on? Selle hooaja kahel MK-etapil on saadud vastavalt 10. koht La Clusaz’s ja 14. koht Ulricehamnis. MK-sarjas saavad koondised erinevalt MMist välja panna mitu nelikut ja riikidest oldi esimesel juhul just kaheksandad, aga viimati alles 12. positsioonil. jaanuariga võrreldes on kõik eestlased oluliselt paremas vormis. Küsimärk on vaid Tammjärve kohal, kes oli nädala alguses tõbine ja pidi seetõttu 15 km klassikasõidu vahele jätma.

Eestlaste julge eesmärk

Eesti nelik võtab tähiseks kolm aastat tagasi Sotši olümpial välja sõidetud 10. koha, aga kolmapäeval 15 km eraldistardist klassikasõidus 26. koha saanud Algo Kärbi sõnul on sihid veel kõrgemad.

«Ei hakka varjama, et läheme püüdma kaheksandat kohta ja see on meie kindel eesmärk. Kujutan ette, et selle täitmine on väga raske, aga igaüks peab sellesse uskuma ja olema valmis kiiresti sõitma. 10 kilomeetrit on tarvis hambad ristis kannatada. Kui suusad ka toimivad, siis mingid võimalused meil on,» rääkis Kärp telefonitsi.

Sotšis oli rajal täpselt sama nelik ja teatesõidu 10. koha eest saavad nad kuni Pyeongchangi olümpiani Eesti olümpiakomitee (EOK) B-kategooria toetust. Kui suvealade sportlaste toetamise süsteem muutus eelmise aasta septembris, siis taliatleedid saavad 2018. aasta olümpiamängudeni raha vana korra järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles