Madis Kalvet: Johaugi juhtumis räägitakse must ilusasti valgeks (1)

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Kalvet.
Madis Kalvet. Foto: Toomas Tatar

Dopinguga vahele jäänud sportlast sageli ei mõisteta ja tema pihta pritsitakse soppa igast suunast. Suusatamises on aastate jooksul palju dopingujuhtumeid olnud ja enamasti on norralased saanud teiste peale näpuga näidata, et on ikka valemängurid küll. Norra staaride Martin Johnsrud Sundby ja Therese Johaugi positiivsete proovide järel ei ole norralaste üldine suhtumine teiste riikide patustesse muutunud, kuid omasid osatakse hästi puhtaks pesta. Selleks kasutatakse isegi MMi suurt areeni.

Ka Lahti MMi ajal on võistluskeelu all olev Johaug justkui Norra koondise osa – küll pühendab norralaste suurim staar Marit Björgen oma kullavõidu Johaugile, küll õnnitleb Johaug emotsionaalselt Norra naisi teatesõidu kuldmedali puhul.

Lisaks räägitakse üksteise võidu, kuidas ikka teineteisest puudust tuntakse. Seega on loodud Johaugist õnnetu kannataja kuvand. Avalikult on talle kaasa tundnud isegi rootslannast kange konkurent Charlotte Kalla. Kohe ei meenugi, et mõni norralane või rootslane oleks kunagi dopingupatusele soomlasele või venelasele kaasa tundnud. Ka Andrus Veerpalu ja Kristina Šmigun-Vähi juhtumite puhul on Skandinaaviast kuuldud ikka parastamist ja juttu, et kahtlused on alati olnud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles