Venemaa tippametnik: pool USA koondist tarvitab narkootikume

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Uiba.
Vladimir Uiba. Foto: Alexander Natruskin/Sputnik/Scanpix

Venemaa Föderaalse Medikobioloogia Agentuuri (FMBA) juht Vladimir Uiba lausus agentuurile TASS, et Maailma Antidopingu Agentuur (WADA) ei täida enda kehtestatud dopinguvastase võitluse reegleid ja lubab topeltmängu. Uiba sõnul kasutab pool USA koondist nii hormoone kui ka narkootikume.

«Näete ise, mis toimub. Häkkerid muukisid WADA andmebaasi lahti ja selgus, et pool USA sportlastest tarvitab mitte ainult dopingut, vaid ka hormoone ja narkootilisi aineid. See vaid tõestab WADA võimetust. Nende põhimõte on, et ise teeme reeglid ja ise rikume neid täpselt nii nagu tahame. Kas see on sport? Muidugi – ebavõrdsed tingimused ja ebavõrdsed õigused,» vahendab Sport Ekspress Uiba sõnu.

Uiba märkis, et Rio olümpialt eemale jäetud Venemaa tõstmiskoondis näitas samal ajal toimunud kodustel võistlustel häid tulemus. «Paralleelse võistluse põhjal andsid meie sportlased olümpial osalenutele otsekui lendstardi. Olime nende tulemustest mitmete kilogrammide võrra paremad ja esikohad oleksid olnud meie päralt.»

2016. aastal leidis Richard McClareni juhitud sõltumatu komisjone, et 2014. aastal tegelesid venelased Sotši olümpiamängudel koordineeritud ja ulatusliku dopingutarvitamise ning selle varjamisega. Seetõttu soovitas WADA täitevkomitee ROKil kõik Venemaa alaliidud olümpiamängudelt kõrvale jätta. Soovitust otsustati täita siiski vaid osa spordialade puhul, näiteks ei pääsenud Riosse Venemaa kergejõustiklased ja tõstjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles