Malejuhi troon lõi tugevalt kõikuma

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLMPM03: KIRSAN ILYUMZHINOV :TALLINN, EESTI, 24JUN07.
Pildil FIDE presedent KIRSAN ILYUMZHINOV.
mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
TLMPM03: KIRSAN ILYUMZHINOV :TALLINN, EESTI, 24JUN07. Pildil FIDE presedent KIRSAN ILYUMZHINOV. mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

MALE. Rahvusvahelist Maleföderatsiooni (FIDE) juhib viimased 22 aastat mees, kelle 1997. aastal röövisid tema enda sõnul tulnukad. Esmaspäeval üritati vastuolulisest presidendist Kirsan Iljumžinovist lahti saada ning FIDE kodulehele ilmuski teade, et Iljumžinov astub tagasi. Tuleb välja, et tegu oli ebaõnnestunud paleepöördega, sest Kalmõkkia endine president ei kavatsegi FIDE juhi kohalt lahkuda.

Alates 1995. aastast FIDE presidendina töötav Iljumžinov on küll alasse palju oma isiklikku raha toonud, kuid tema vastuolulisus on mõne malemehe arvates alaliidule hoopis kahju toonud. «Igaüks, kes guugeldab FIDEt, näeb, et ajab asju mehega, kelle tulnukad on röövinud ning kes on mänginud malet Gaddafiga (Liibüa eksdiktaator Muammar al-Gaddafi – toim),» ütles malelegend Garry Kasparov 2013. aastal, mil ta otsustas kandideerida FIDE presidendiks. Siiski ei õnnestunud tal Iljumžinovit troonilt tõugata, 2014. aasta valimistel jäi ta venelasele alla häältega 61:110.

Värskeim katse Iljumžinovist lahti saada tehti esmaspäeval, kuid kogu juhtumi taust on segane. Pühapäeval peeti Ateenas FIDE juhatuse koosolek, kus Iljumžinov olevat korduvalt ähvardanud presidendikohalt tagasi astuda. Tema suureks üllatuseks oli keegi järgmisel päeval FIDE kanalite kaudu teatanud, et ta ongi tagasi astumas. «Nõuan vastuseid! Kirjutasin Nigel Freemanile (FIDE tegevdirektor – toim) ning helistasin talle, kuid ta oli oma telefoni välja lülitanud,» ütles Iljumžinov ajakirjanikele.

President jätkas ponnistusi valeteate ümberlükkamiseks, ent ka FIDE asepresident Georgios Makropoulos, kellele Iljumžinov on usaldanud osa oma volitusi, oli oma telefoni välja lülitanud. «Teadsin kindlalt, et ta on Ateenas FIDE peakontoris,» jätkas Iljumžinov.

Lõpuks jõudis Iljumžinovi vastulause FIDE ametlikesse kanalitesse teisipäeva pärastlõunal. «Nad üritasid mind välja puksida, aga ei saanud sellega hakkama. Ma pole kuhugi ühtegi allkirja andnud,» ütles Iljumžinov Venemaa uudisteagentuurile TASS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles