Tippametnikule määrati altkäemaksude eest eluaegne jalgpallis tegutsemise keeld

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guatemala jalgpalliliidu endine president Brayan Jimenez on end süüdi tunnistanud ja ootab USA kohtu otsust.
Guatemala jalgpalliliidu endine president Brayan Jimenez on end süüdi tunnistanud ja ootab USA kohtu otsust. Foto: Kathy Willens/AP/Scanpix

Endine Guatemala jalgpalliliidu juht Brayan Jimenez sai Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu (FIFA) eetikakomiteelt eluaegse jalgpallis tegutsemise keelu. Jimenez, kes kuulus varem FIFA ausa mängu ja sotsiaalse vastutustundlikkuse komiteesse, oli üks paljudest tippametnikest, kes FIFA ajaloo suurima korruptsiooniskandaali raames 2015. aastal USA võimudele välja anti ja süüdi mõisteti.

Jimenez tunnistas end mullu juulis USA kohtus väljapressimises ja korruptsioonis süüdi ning ootab otsust, mis langetatakse 28. aprillil. Aastatel 2009-15 Guatemala jalgpalliliitu juhtinud Jimenez rikkus süüdistuse kohaselt kuut FIFA eetikakoodeksi punkti. Ennekõike pannakse talle süüks Kesk-Ameerikas peetud MM-valikmängude tele- ja sponsorõiguste eest altkäemaksu küsimist ja saamist. Samuti kasseeris Jimenez marketingiettevõtetelt raha sisse Guatemala koondise osalemise eest maavõistlusmängudes.

Kohtu ees end süüdi tunnistades võttis Jimenez omaks sadadesse tuhandetesse dollaritesse ulatuvate altkäemaksude saamise. Lisaks talle on end süüdi tunnistanud veel paljud ametnikud, kes ootavad karistuse määramist. Leidub ka neid, kes vannuvad süütust, mõnigi ametnik on aga tänaseni suutnud USA võimudele väljaandmist vältida või siis selle edukalt vaidlustanud. FIFA ekspresident Sepp Blatter kõrvaldati kõikidest jalgpalliga seotud tegevustest kuueks aastaks, lisaks on Šveitsi prokuratuur algatanud tema vastu kriminaalasja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles