Veel kolm olümpiamedalisti osutusid dopingupetisteks

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Taimazovit peetakse Usbekistani läbi aegade parimaks olümpiasportlaseks.
Artur Taimazovit peetakse Usbekistani läbi aegade parimaks olümpiasportlaseks. Foto: Paul Sancya/AP/Scanpix

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) teatas täna, et 2008. aasta Pekingi ja 2012. aasta Londoni olümpiamängude dopinguproovide järeltestmine paljastas veel kolm olümpiamedalisti, kes osutusid petturiteks.

Austasu peavad tagastama Usbekistani maadluslegend Artur Taimazov, tema Ukraina ametivend Vasil Fedorišin ja Venemaa tõstja Svetlana Tzarukajeva. Maadlejate puhul osutus positiivseks Pekingis antud proov, Tzarukajeva tarbis keelatud aineid Londonis. Kõik kolm jäid vahele anaboolse steroidi turinabooliga.

Kolmikust kõige nimekam on Lõuna-Osseetias sündinud, aga sportlasena Usbekistani esindanud Taimazov. Vägilane tuli vabamaadluse raskekaalus olümpiavõitjateks aastatel 2004, 2008 ja 2012 ning 2000. aastal Sydney's kuulus talle hõbe. Taimazovit peetakse Usbekistani läbi aegade edukaimaks olümpialaseks.

Fedorišin võitis 2008. aastal vabamaadluses hõbemedali kuni 60-kiloste meeste seas ja Tzarukajeva tuli 2012. aastal kuni 63-kiloste tõstenaiste seas samuti hõbedale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles