Keele uus abiline: Venemaa ootab Eestiga kerget mängu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa koondise abijuhendaja, kuid sisuliselt peatreenerina Ateena olümpial pronksi võitnud Boriss Kolcˇins loodab Eesti meeskonna uuele tasemele aidata.
Venemaa koondise abijuhendaja, kuid sisuliselt peatreenerina Ateena olümpial pronksi võitnud Boriss Kolcˇins loodab Eesti meeskonna uuele tasemele aidata. Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa võrkpallikoondises ja klubides säravat karjääri teinud lätlasele Boriss Kolcˇinsile meeldib võimalus Avo Keele kõrval Eesti koondise abitreenerina protsesse mõjutada. Idanaabrite juures polnud see võimalik.



Teame, et Venemaa superliiga klubi Novõi Urengoi Fakel lõpetas aasta alguses teie lepingu, kuid tagamaadest pole te rääkinud. Kuulan seda huviga!

Panin Fakeli arhiivi ja kui peaksin selle sealt mingil põhjusel välja võtma, tahan meenutada ainult häid asju. Uut klubi pole ma veel endale leidnud. Minu vastu on huvi tuntud, kuid olen öelnud, et minu leping Eesti koondisega kehtib EM-finaalturniiri lõpuni ja alles pärast seda olen vaba. Mul võib uue töökoha leidmisega probleeme tekkida, sest enamik võistkondi alustab juulis ettevalmistust.

Kas Venemaa mõõt on täis?

Venemaal on mul raske peatreeneri kohta saada, sest seal valitseb põhimõte, et sealsest klubist vallandatud juhendajat uuesti tööle ei võeta.

Tuul puhus sel hooajal Venemaal eriti kõvasti, sest pooled superliiga klubid vahetasid juhendajat. Millest selline närvilisus?

Üks meeskond vahetas koguni kaks korda peatreenerit. Klubi juhtidel pole kannatust, sest mängus on suured rahad ja tulemust tahetakse kiiresti. Pole minu kui treeneri asi otsustada, kas raha kasutatakse otstarbekalt või mitte.

Kas teiesuguse kaliibriga treener peab ennast klubidele pakkuma või piirdub teie pingutus telefonikõnele vastamisega ja valiku langetamisega?

Päris nii see pole, sest maailmas on palju häid treenereid. Seda näitas ka Soome rahvusmeeskonna juhendaja leidmiseks korraldatud konkurss.

Kas olete solvunud, et teid polnud eelmise aasta lõpus Venemaa koondise peatreenerikandidaatide nimekirjas?

Olin valmis, et on ainult üks kandidaat – Vladimir Alekno. Tema osutuski valituks. Hiljem räägiti veel teistest meestest, kuid minu nime nende hulgas polnud. See tuli paljudele üllatusena.

Ütlesite Venemaa ajakirjanduses, et Venemaa koondise teise treeneri koht teid ei huvita. Ometi olete sellel ametikohal Eesti koondises.

Minu käest küsiti, kas ma oleksin huvitatud abitreeneri kohast Alekno alluvuses. Ütlesin, et see tee sai minu jaoks Daniele Bagnoliga koos töötades otsa. Minu vastus puudutas ainult tööd Venemaa koondises. Eesti meeskonna konsultandina tegutsedes meeldis mulle, et sain protsesse mõjutada. Bagnoli kõrval polnud see võimalik.

Olen oma kodumaal Lätis öelnud, et olen nõus sinna tööle minema isegi juhul, kui nad kindlustavad mulle kolm korda väiksema palga kui Venemaal. Aga nad pakkusid 15 korda vähem...

Mis on treenerina teie trumbid ehk millist kasu peaks meie võrkpall teie tulekust saama?

Toon meeskonda eelkõige rahvusvahelist kogemust. Mina hindan treenereid kolme kriteeriumi põhjal. Esiteks, oskus komplekteerida õige meeskond ja kõik paremad mängijad kokku saada.

Teiseks, oskus tippvormi ajastada. Kolmandaks, oskus juhtida mängu, ja siin läheb minu 20-aastast kogemust vaja. Tuleb teha nutikaid vahetusi ja võtta õigel ajal time-out. Tuleb meeles pidada, et 0:2 kaotusseisus ei tohi paanikat tekkida.

Kiikame korraks ka sügisesse. EM-finaalturniiri alagrupis me Venemaad vaevalt võidame, kuid kas Tšehhimaa ja Portugali alistamine on reaalne?

Venemaal räägitakse, et avakohtumine Eestiga kujuneb läbikäigumänguks. Meenutan siinkohal aga eelmist EMi (Kolcˇins oli siis idanaabrite abitreener – toim), kus Eesti avavoorus Venemaa ees, kes oli minu meelest suursoosiku seisuses, 1:0 juhtima läks ja teises geimis 16:14 juhtis.

 Olnuks teie poistel tol hetkel rohkem sportlikku tigedust ja õnne, tulnuks 2:0 edu. Esimene mäng on alati keeruline, sest vastase kohta puudub värske statistika.

Holland sai mullu Maailmaliigas ridamisi tugevaid mänge, Eesti koondis rassis samal ajal aga Pärnus ja pusis puise Ka­liningradi Dinamoga. Sügisel polnud hollandlastest meile vastast. Millist ettevalmistust teie EMiks pooldate?

Edukas mudel näitab, et midagi olulist pole vaja muuta. Mina soovitan ettevalmistuse käigus nõrkadest vastastest hoiduda. Portugalile tuleb Maailmaliigas mängimine kindlasti kasuks. Ilmselt tegutseb Tšehhimaa samamoodi kui Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles