Udu sundis vormel-1 võistkondi kaaluma haruldast sammu, FIA lükkas idee tagasi

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina vormel-1 etapi korraldajaid kimbutab udu.
Hiina vormel-1 etapi korraldajaid kimbutab udu. Foto: LaPresse/Photo4/LaPresse

Vormel-1 sarja võistkonnad soovisid koguneda täna Shanghais erakorralisele koosolekule, et arutada koos Rahvusvahelise Autoliiduga (FIA) võimalust pidada Hiina etapp homme, laupäeval. 

FIA teatas seepeale, et pühapäevase võidusõidu toomine laupäevale ei ole nende jaoks tõsiseltvõetav lahendus. FIA võidusõidudirektori Charlie Whitingi sõnul on oodata ilmaolude paranemist ja sõit peetakse igal juhul pühapäeval.

Võistkondade plaani põhjuseks oli kehv ilm – tänastel vabatreeningutel vallutas ringraja udu ja ehkki autod võinuks sõita, ei lubanud reeglid neil rajale minna. Nimelt peab rada teenindav meditsiinihelikopter olema võimaliku õnnetuse puhul valmis nii rajalt startima kui ka lähimas haiglas maanduma.

Hiinas valitseva udu tõttu ei oleks kopter aga väljavalitud haigla juures maanduda saanud ning kuna reeglid näevad ette, et haiglasse jõudmine ei või võtta aega üle 20 minuti, poleks arstid saanud otsustada ka ühegi teise haigla kasuks. Ametlik haigla asub rajast 38 kilomeetri kaugusel ja kiirabiauto seda vahemaad paarikümne minutiga ei läbi. Võimalik varuvariant on rajast vaid viie kilomeetri kaugusel, ent tipptunniliikluses on sinnagi raske lubatud ajaga jõuda.

Seetõttu jäi esimene vabatreening täna vaid 17 minuti pikkuseks ja teine jäeti sootuks ära. Ka pühapäevaks ennustatakse Shanghaisse kehva ilma, ent homme peaks pilvitus hajuma. Seetõttu pidasidki võistkonnad aru, kas riskida pühapäeval etapi ärajäämisega. Otsus laupäevase võidusõidu kohta pidanuks aga olema kindlasti üksmeelne. Võidusõidu lükkamine esmaspäevale tooks endaga kaasa uusi muresid, sest juba nädala pärast peetakse Bahreini etapp ja kogu varustus tuleb võimalikult kiiresti laevadel sinnapoole teele saata.

Laupäevane võistlus polnuks vormel-1 sarjas midagi täiesti enneolematut, näiteks kuni 1983. aastani peeti Suurbritannia etapp just laupäeviti.

Kui arstikopter ei saa lennata, pole vormel-1 autodel rajale asja. Fotol tiirutab Shanghai raja kohal televisioonile kuuluv kopter. FOTO: LaPresse/Photo4/Scanpix
Kui arstikopter ei saa lennata, pole vormel-1 autodel rajale asja. Fotol tiirutab Shanghai raja kohal televisioonile kuuluv kopter. FOTO: LaPresse/Photo4/Scanpix Foto: LaPresse/Photo4/LaPresse
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles