Tippjalgpall – islamistide uus sihtmärk number üks

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dortmundi Borussia mängijad päästis hullemast tugevdatud klaas bussi akendel.
Dortmundi Borussia mängijad päästis hullemast tugevdatud klaas bussi akendel. Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix

Jalgpallihuligaanide hullud tembud ei ole spordisõpradele midagi uut. Kui teisipäeval plahvatas AS Monacoga peetavale Meistrite liiga mängule teel olnud Dortmundi Borussia jalgpallimeeskonna bussi juures kolm pommi, võis seda esmalt pidada mõne rivaalitseva klubi fanaatikute kätetööks. Tegelikkus on aga veelgi süngem: Euroopas tegutsevad islamiterroristid võivad olla jalgpalli näol leidnud endale sihtmärgi, millega pälvida senisest veelgi suuremat meediatähelepanu.

Jalgpallihuligaane on alati kannustanud omavaheline rivaalitsemine ja miski ei ole magusam vihavaenlasele koha kätte näitamisest. Teinekord sakutatakse veidike ka omasid. Selle vastu võideldakse, kuid välja ei ole seda suudetud juurida.

Islamistide rünnaku alla sattunud sakslaste tippklubi Dortmundi Borussia juhtum aga tõestab, et võimuorganitel tuleb hakata tegelema veel ühe ohuga, mis on eelpool nimetatust veelgi suurem.

Euroopa kõige populaarsema spordialana on jalgpall ideaalne sihtmärk – palju inimesi ja suur tähelepanu tähendavad, et hirmu külvata on ülimalt lihtne.

Viimase 50 aasta jooksul on jalgpallist saanud Saksamaa identiteedi lahutamatu osa. Miljonid kui mitte kümned sakslased elavad kaasa kodusele Bundesligale. Rääkimata siis Meistrite liigast ja rahvuskoondisest.

Selline fakt ei ole jäänud märkamata ka äärmuslastel. Paljud Süüriasse sõdima läinud ja sealt hiljem Euroopasse naasnud on olnud või on jätkuvalt ka ise jalgpallifännid. Seega mõistavad nad hästi ala suurust ja tähtsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles