Pommirünnakust pääsenud maruvihane Dortmund: meiega suheldi tekstisõnumi teel

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dortmundi fännitribüün toetas omasid terve mängu jooksul.
Dortmundi fännitribüün toetas omasid terve mängu jooksul. Foto: RALPH ORLOWSKI/REUTERS/Scanpix

Dortmundi Borussia jalgpallimeeskond, kes pidi teisipäeva õhtul üle elama šoki, kui nende bussi kõrval plahvatas mitu pommi, sunniti päev hiljem Monacoga ikkagi Meistrite liiga veerandfinaali avakohtumist mängima. Nagu avalikustas pärast mängu peatreener Thomas Tuchel, ei pidanud mitte keegi mängu toimumise asjus nendega nõu, vaid nad pandi lihtsalt fakti ette ja seda üsna solvaval moel.

Dortmund kaotas veerandfinaali avamängu Monacole 2:3 ning väljakule tuli neil astuda vähem kui 24 tundi pärast rünnakut meeskonna bussile, kus sai vigastada kaitsja Marc Bartra. Otsus mäng edasi lükata tehti teisipäeval kiiresti, kuid Dortmundil polnud enda sõnul mängu uue aja suhtes mingit sõnaõigust.

«Meile teatati tekstisõnumi teel, et otsuseid langetab UEFA. Kuskil Šveitsis tehakse mingi otsus, mis mõjutab meid väga otseselt. Me ei unusta seda – selline asjade käik tekitas väga halva tunde,» vahendab BBC Tucheli sõnu.

Pärast Tucheli kommentaare tegi UEFA avalduse, kus väitis, et uues mänguajas lepiti kokku mõlema klubiga. «Olime kõigi osapooltega ühenduses ega saanud kordagi infot, mis oleks andnud mõista, et üks või teine meeskond ei soovi mängida,» seisis UEFA avalduses.

«Loomulikult tahame eluga edasi minna, aga tahame ka olla võitlusvalmis. Me ei soovi juhtunut vabanduseks tuua. Kuid meil oleks võinud olla toimunust ülesaamiseks veidi rohkem aega. Selle asemel otsustas keegi Šveitsis, et peame mängima,» lisas Tuchel.

Peale Bartra, kelle vigasaanud käele tehti haiglas operatsioon ja kes paraneb, ei saanud ükski teine Dortmundi mängija füüsiliselt vigastada. Ent Tucheli sõnul pidanuks mehed saama võimaluse juhtunust toibuda. «Ilmselgelt ei olnud nad selliseks mänguks õiges vaimses seisus. Lasime igaühel endal otsustada, kas ta tahab mängida. Aga hommikune treening läks hästi ja viis meie mõtted juhtunult mujale,» kirjeldas Tuchel meeskonnas valitsenud meeleolusid.

Politsei teatel oli tegemist teadliku rünnakuga Borussia bussile, ühtlasi peeti juba kinni pommipanekus kahtlustatav islamistliku taustaga isik. «Meid rünnati kui mehi ja üritasime probleemi väljakul lahendada. Kõigil oli võimalus mängimisest loobuda, aga keegi ei kasutanud seda,» lisas Tuchel. «Näitasime vapustavat iseloomu, sest teine poolaeg kuulus meile.»

Monaco peatreener Leonardo Jardim sõnas, et tunneb vastastele kaasa, kuid mõlema meeskonna tihe mängugraafik poleks lubanud mängu muule ajale nihutada. «Võimalik, et mäng pidanuks edasi lükatama, aga kalender ei jätnud selleks erilisi võimalusi. Saime kätte hea tulemuse, aga oleme alles poolel teel poolfinaali,» sõnas Jardim.

Sahin: meiegi oleme inimesed

Dortmundi meeskonna türklasest poolkaitsja Nuri Sahin, kes sekkus teiseks poolajaks vahetusest, andis pärast mängu emotsionaalse intervjuu, kirjeldades, mis tunded tema hinges ja meeskonna seas valitsesid. «Raske on leida õigeid sõnu, millega juhtunut kirjeldada. Ma ei soovi sellist tunnet mitte kellelegi,» sõnas ta.

«Taipasin juhtunut õieti alles siis, kui jõudsin koju ning mu naine ja poeg mind uksel ootasid. Alles siis sain aru, kuidas meil vedas. Tean, et jalgpall on väga tähtis – me armastame jalgpalli, kannatame koos jalgpalliga. Tean, et teenime palju raha ja elame väga privilegeeritud elu. Aga meiegi oleme inimesed ja maailmas on palju-palju enamat peale jalgpalli,» rääkis Sahin.

«Ma ei suuda iial unustada neid nägusid, mida tol õhtul meeskonna bussis nägin. Istusin Marcel Schmelzeri kõrval ja tema ilme ei lähe mul iial meelest,» lõpetas Sahin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles