Reportaaž: kuidas elavad peatreenerid üle pingelise finaali?

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Lüütsepp elab mängu täielikult sisse.
Oliver Lüütsepp elab mängu täielikult sisse. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kell Tartu Ülikooli spordihoone seinal näitab veidi enne kuut õhtul. Eesti võrkpallimeistrivõistluste finaalseeria teise kohtumise alguseni jääb tund aega. Seeriat 1:0 juhtiva tiitlikaitsja Tallinna Selveri peatreener Rainer Vassiljev lõpetab parajasti oma mängueelset rituaali: kohvi joomist.

Hetk hiljem saali suundudes ristuvad tema teed finaalivastase Tartu Bigbanki lootsi Oliver Lüütsepaga. Sõbralikult vahetatakse mõned laused, visatakse nalja. Edasi tuleb sõda.

30-aastane Lüütsepp ja 33-aastane Vassiljev on uuema põlvkonna treenerid. Noored ja võidujanulised.

40 minutit enne mängu algust jõuavad saali ka Tartu klubi bossid Alari Jõesaar ja Raivo Simson. Kui Tartu peaks selle seeria teisena lõpetama, kas siis jääb alles teist aastat meeskonna eesotsas olev Lüütsepp ametist ilma? Pärast Balti liiga kaotatud poolfinaali klubi juhid õnnest ei säranud...

Kui kell saab 19, on valmis nii mängijad kui treenerid.

Mida tulisemaks mäng läheb, seda selgemaks Lüütseppa jälgides saab, et ta on valmis kõik pallid ise vastu võtma. «Meil pole sel hooajal üliemotsionaalseid mehi nagu olid Robert Täht ja Renee Teppan, seega püüan vahepeal ise ergutada. Samas püüan konkreetsust ja emotsioone tasakaalus hoida ja loodan, et ei kee üle,» kommenteerib Lüütsepp iseennast.

Avageimi lõpp on Tartu jaoks keeruline, Lüütsepp püüab kaotusseisust mõtlemisaegadega jagu saada. Aga pallid kukuvad muudkui tartlaste platsipoolele maha. Oliver Orava rünnakud viivad Selveri ette 22:19 ja geim kuulub Tallinna klubile 25:20.

Kahe geimi vahel on Lüütsepal oma meestele pikem jutuajamine. Probleeme jagub: vastuvõtt 43%, rünnak vaid 25%, liider Bradley Gunteri arvel kaks silma.

Teine geim. Kivisilla ja Gunteri blokk annab Tartule viiepunktilise edu 12:7.

Uue kooli treeneritena ei pane kumbki treeneritest hetkekski käest tahvlit mänguplaaniga. Lüütsepp suhtleb mängijatega rohkem ja annab pingile tulnud meestele kiirelt kommentaarid. Kui Mart Naaber paneb Karli Allikule võimsa bloki, tormab Lüütsepp platsile Naabrit tänama. Vassiljev pigem hoiab mängijatega distantsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles