Jalgpalli superstaarid põlgasid president Trumpi küllakutse ära

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Donald Trump hoiab käes enda nimega New England Patriotsi särki. Vasakul meeskonna peatreener Bill Belichick, kes on presidendile korduvalt ja tuliselt toetust avaldanud.
President Donald Trump hoiab käes enda nimega New England Patriotsi särki. Vasakul meeskonna peatreener Bill Belichick, kes on presidendile korduvalt ja tuliselt toetust avaldanud. Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters/Scanpix

USA president Donald Trump võõrustas tavapärasel moel Valges Majas Ameerika jalgpalliliiga NFLi võitjaid ehk New England Patriotsi. Hulk mängijaid jättis aga presidendi vastuvõtule minemata.

Patriotsi pressiesindaja Stacey James selgitas New York Timesile, et Valges Majas käis seekord 34 mängijat. Tema sõnul oli 2004. ja 2005. aastal George W. Bushi vastuvõtul umbes sama palju mehi. 2015. aastal olevat Obamal külas käinud aga 50 mängijat. Jamesi väitel oli tänavu vähem mehi vastuvõtul seetõttu, et osa veterane ei näinud mõtet kolme aasta jooksul teist korda Valgesse Majja minna.

Üheks silmatorkavamaks puudujaks oli mängujuht Tom Brady, kes on vastupidiselt paljudele kolleegidele tuntud Trumpi toetajana. Samas puudus Brady vastuvõtult ka kahe aasta eest, tuues nii nüüd kui ka toona ettekäändeks perekondlikud põhjused.

Nii mõnigi puuduja ei teinud aga saladust sellest, et eemalejäämise põhjuseks oli Trumpi isik. «Ma ei tunne, et oleksin selles majas teretulnud,» lausus LeGarrette Blount. Täpselt sama ütles meeskonna kapten Devin McCourty, lisades: «Kuna presidendil on niivõrd palju eelarvamusi ja jäikasid seisukohti, tundub mulle, et mõni inimene on sinna oodatud, teine aga sugugi mitte.»

Nii McCourty kui ka Martellus Bennett tõstsid lõppenud hooajal ühes mängus rahvushümni mängimise ajal rusika, protesteerides selle žestiga rassilise rõhumise vastu. Bennett kommenteeris pärast Super Bowli võitmist Trumpi teemat järgnevalt: «On nagu on. Kõik teavad, mida ma sellest arvan. Lugege lihtsalt mu Twitterit.» Otsekohene Bennett oli visanud pärast Trumpi presidendiks valimist nalja, et kolib seetõttu avakosmosesse.

Alan Branch jättis enda sõnul minemata seetõttu et teda häirisid sügavalt Trumpi seksistlikud väljaütlemised, mis avalikustati «Access Hollywoodi» videoklipis. «Mul on kolm tütart ja ma ei taha olla perest eemal selleks, et suruda kätt inimesega, kellega ma ei taha rääkida ja keda ma ei taha näha,» lausus Branch väljaandele Boston Globe. «Milleks minna ja teeselda, et kõik on okei?»

Samas kommenteeris Dont’a Hightower eemalejäämist lühidalt lausega «Käidud, nähtud,» viidates sellele, et on Valget Maja külastanud ka Alabama meeskonnaga meistriks tulles. Danny Amendola selgitas aga, et pidi käima lähedase inimese matusel.

Külaskäiku Valgesse Majja on sportlased varemgi boikoteerinud, ent viimaste aastakümnete jooksul mitte kunagi nii massiliselt. 2012. aastal keeldus president Obama vastuvõtule minema Boston Bruinsi hokimeeskonna väravavaht Tim Thomas, selgitades, et protestib inimõigusi jalg alla trampivate kohalike omavalitsuste vastu. 2013. aastal jättis vastuvõtule aga minemata Super Bowli võitnud Baltimore Ravensi mängija Matt Birk, tuues põhjuseks vastuseisu abordile.

Super Bowli võitnud New England Patriotsi meeskond Valges Majas president Donald Trumpi vastuvõtul. FOTO: Sipa USA/Scanpix
Super Bowli võitnud New England Patriotsi meeskond Valges Majas president Donald Trumpi vastuvõtul. FOTO: Sipa USA/Scanpix Foto: Sipa USA/Sipa USA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles