Radwanska: mina ei annaks Šarapovale Prantsusmaa lahtisteks vabapääset

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agnieszka Radwanska (paremal) ja Maria Šarapova pärast 2012. aasta Key Biscayne'i turniiri finaali. Poolataril õnnestus toona venelannast jagu saada.
Agnieszka Radwanska (paremal) ja Maria Šarapova pärast 2012. aasta Key Biscayne'i turniiri finaali. Poolataril õnnestus toona venelannast jagu saada. Foto: Wilfredo Lee/AP/Scanpix

Poolatar Agnieszka Radwanska liitus nende tennisistidega, kes arvavad, et venelanna Maria Šarapova ei peaks dopingukeelust vabanemise järel automaatselt suurturniiridele pääsema, vahendab The Telegraph.

Kaks korda Roland Garros’ väljakutel võidutsenud Šarapoval ei ole praegu maailma edetabelikohta ning tema võimalik osalemine sõltub Prantsusmaa Tenniseliidust, kelle võimuses on anda 30-aastasele venelannale vabapääse. Otsus tehakse maikuu kolmandal nädalal, ütlesid turniiri korraldajad Reutersile tehtud avalduses. Prantsusmaa lahtised algavad 28. mail.

Šarapova naaseb WTA karussellile järgmisel nädalal Stuttgartis, olles ära kandnud 15 kuu pikkuse dopngukaristuse. Lisaks on ta saanud vabapääsme ka Madridi ja Rooma turniiridele. Ühelt poolt on venelanna praegu tennisemaailma üks suuremaid staare, eriti kui arvestada seda, et maailma esireket Serena Williams teatas äsja lapseootusest ja jääb tükiks ajaks tippturniiridelt eemale.

Teisalt leiavad Radwanska ja veel paljud Šarapova konkurendid, et suure slämmi turniiridel mängimise õigus tuleks välja teenida. «Olgu Saksamaa ja Hispaaniaga kuidas on, aga Pariisi ja Londonisse (Wimbledoni turniirile – toim) ei ole teda seni kutsutud ja nii peaks see ka jääma,» lausus maailma edetabelis 8. kohal oleva poolatar kodumaisele väljaandele Przeglad Sportowy. «Selle koha peaks ta saama tänu headele tulemustele.»

Ka Stuttgarti turniirile pääsemine ajas mitu Šarapova kolleegi turri – nii on tema osalemise vastu sõna võtnud Caroline Wozniacki ja isegi meeste esireket Andy Murray. «Ma ei hakka keerutama, olen Andyga sama meelt,» sõnas Radwanska. «Vabapääsmed peaksid olema mõeldud sportlastele, keda on tabanud vigastus, haigus või mõni muu ootamatu õnnetus. Mitte dopingupatustele. Maria võiks oma karjääri uuesti üles ehitada, alustades väiksematest turniiridest. Kui mina oleksin mõne turniiri direktor, ei saaks ta minult mingil juhul vabapääset,» ütles Radwanska.

Ka Prantsusmaa tenniseliidu president Bernard Giudicelli märkis eelmisel kuul, et Šarapovat puudutava otsuse langetamine on «keeruline». Venelanna võib saada võimaluse pürgida turniirile läbi kvalifikatsiooni, kuid selleks peab ta saama 1. maiks piisavalt hea edetabelikoha. Reaalsuses tähendaks see ilmselt kohustust Stuttgarti turniir võita.

Šarapova sai esialgu meldooniumi tarvitamise eest kaheaastase võistluskeelu, ent kaebas selle edasi ja CAS vähendas tema karistust poole aasta võrra. Eelmisel nädalal kritiseeris venelanna Rahvusvahelist tenniseliitu, kes pidanuks tema arvates teda meldooniumi eest eraldi hoiatama. Venelanna tarvitas lubatud ainet aastaid ega olnud enda väitel teadlik, et see alates 2016. aasta 1. jaanuarist keelatute nimekirja kanti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles