Eesti triatleet tegi Ironmanil ajalugu

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirill Kotšegarov.
Kirill Kotšegarov. Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS

Ameerika Ühendriikides toimunud Texase Ironmanil viiendana lõpetanud Kirill Kotšegarovist sai esimene Eesti sportlane, kes läbinud Ironmani distantsi ajaga alla 8 tunni. Eesti rekordnumbrid on nüüdsest 7:59.32.

Texases ujumisdistantsi 54.56ga, rattasõidu 4:11.16ga ja maratonijooksu 2:48.00ga läbinud Kotšegarov ületas 2011. aastast Marko Alberti nimel oleva Eesti rekordi enam kui kaheksa minutiga. Kotšegarovi enda senine parim tulemus pärines kahe aasta taguselt Ghattanooga Ironmanilt, kus ta võiduaeg oli 8:08:32.

Äsja lõppenud Texase Ironmanist kiiremat võistlust on statistikutel Ironmani ajaloost raske välja tuua. Esimesed viis meest finišiajaga alla 8 tunni, 180 km parim rattaaeg peaaegu alla 4 tunni ning kõige tipuks nii Ameerika Ühendriikide kui Eesti rekordnumbrid võitja Matt Hansoni ja Kirill Kotšegarovi esituses.

Ettevalmistusperioodil viirushaigustega kimpus olnud ning väikese rattaavariigi üle elanud Kotšegarov ei kuulunud 3,8 km ujumisdistantsil just parimate hulka. 29. mehena veest väljunud Kotšegarov liikus rattarajale liidritest enam kui 6 minutit hiljem.

Rattarajal kruvis hirmkõva tempo peale ameeriklane Andrew Starykowicz, kes suutis 180 km läbimiseks kulutada kõigest 4 tundi ja 75 sekundit. Ka Kotšegarov kuulus kõvade rattameeste liigasse ning poole distantsi järel oli eestlane tõusnud seitsmendaks, kümmekond kilomeetrit hiljem juba viiendaks.

Maratonijooksus mängiti esikümnes pidevalt positsioone ümber ning ka liidrikoht vahetus. Rattarajal säranud Starykowiczi ei jätkunud esiotsa kauaks, selle koha hõivas peagi teine ameeriklane Matt Hanson, kes uue Ameerika Ühendriikide rekordiga 7:52:44 ka võistluse võitis. Kotšegarov oli kord neljandal kord kuuendal positsioonil, ent finišijoon õnnestus tal ületada viiendana.

Naistest läks võit samuti USAsse. Esikoha teenis Jodie Robertson ajaga 8:56:32. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles