Kommentaar: Rikberg pingile ja Tartut saadab edu?

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Rikbergist sõltub Tartu mängus palju. Ka kaaslaste tegutsemislust.
Rait Rikbergist sõltub Tartu mängus palju. Ka kaaslaste tegutsemislust. Foto: Margus Ansu

VÕRKPALL. Tartu Bigbanki peatreener Oliver Lüütsepp võttis Eesti meistrivõistluste finaalseerias mängudega 0:3 kaotusseisus olles kasutusele mõneti ekstreemsed meetodid. Nimelt otsustas ta poolitada ülikogenud libero Rait Rikbergi mänguaja noore Robin Valtinguga. Seda ei juhtu just tihti, et alates 2002. aastast meeskonnas mänginud Rikberg peab mängu ajal vahetusmeeste alas olema. 

Lüütsepp ütles pärast pühapäevast kohtumist, et soovis selg vastu seina olles anda kõigile meestele mänguaega ja nii tegutses Rikberg vastuvõtul ja Valting kaitseolukordades.

Kuigi 34-aastane Rikberg sõnas, et olukord talle ei meeldinud, austas ta peatreeneri otsust. Lüütsepp omakorda ütles mängujärgses intervjuus, et võtab Rikbergi ees mütsi maha, et too meeskonna nimel olukorraga leppis.

Rikberg on Tartu klubis mänginud terve oma karjääri ja on alati olnud põhimees. Ta valiti sel hooajal Balti liiga parimaks liberoks, eelmisel suvel Euroopa liiga parimaks liberoks.

Ausaltöeldes ei mäletagi, et vähegi tähtsates mängudes tema asemel sel positsioonil keegi teine on olnud. Kui, siis haruharva ja vaid vigastuse tõttu. Rikbergi hingestatud tegutsemine on toonud nii Tartule kui Eesti koondisele - kus ta sama rolli kannab - tihti edu.

Rikberg on emotsionaalne ja oma positsioonil äärmiselt võimekas, ega muidu oleks ta selle hooaja eel olnud lähedal Prantsusmaale siirdumisele.

Rikberg on ka väga emotsionaalne spordimees, kes tahab alati võita. Ent samas ka vana kooli mees, kes meeskonnakaaslastele nende vigadest alati häälekalt teada annab. Teed hästi, saad kiita, teed halvasti, saad sõimata.

Aga kõik mängijad ei pruugi sedalaadi ütlemistega edukalt toime tulla. Tuju läheb alla, nägu mossi. Tulevad vead. Mõned Tartu mängijad möönsid, et finaalseerias on omavahel olnud liialt sõnelust. Keegi pole küll viidanud Rikbergile, ent kõrvaltvaatajale on samuti selge, et tema ütlemistel on meeskonna sisekliima kujunemisel ülisuur roll. Rikberg on nii koondises kui Tartus alati olnud meeskonna hing ja südametunnistus. Kes vähemalt väliselt ei väsi mitte kunagi. Ei mängimast ega rääkimast.

Ja ehk üritab peatreener just läbi Rikbergi kahanenud minutite mängude tulemust mõjutada.

Saab näha, millise koosseisu ja taktikaga läheb Lüütsepp vastu finaalseeria viiendale mängule neljapäeval Tartus. Seeria üldseis on 3:1 tiitlikaitsja Tallinna Selveri kasuks. Eesti meistritiitli toob neli võitu ehk eksimisruumi tartlastel enam pole. Mõistagi tuleb Tartul midagi ette võtta Selveri liidri Lincoln Williamsiga ja kindlasti ei saa loota, et pealinna võistkonna nurgamehed neljapäeval sama kehva partii teevad kui viimases mängus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles