Eesti rekordiomanik paraneb vigastusest ning jookseb 45 minutit korraga

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jekaterina Patjuk.
Jekaterina Patjuk. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Mullu sügisel pöia kõõluse rebendi tõttu operatsioonil käinud 3000 m takistusjooksu Eesti rekordiomanik Jekaterina Patjuk paraneb vigastusest ja saab juba joosta 45 minutit korraga.

Eelmise aasta algul pidi Patjuk käima põlveoperatsioonil, mistõttu tekkis võistluspaus. Mullu sügisel tahtis ta juba jooksurajale tagasi tulla, kuid teda tabas taas sama jalaga ebaõnn. «Sügisel tegin teisi treeninguid ega jooksnud kolm kuud. Jalg valutas ikka. Uuringute põhjal tuvastati pöial kõõluserebend ja tehti detsembris operatsioon,» vahendab Jooksuportaal.ee Patjuki sõnu.

Tänavu märtsis viibis ta kolm nädalat Portugalis, kus alustas uuesti tasapisi jooksmisega. «Viis minutit kõndisin ja ühe minuti sörkisin ja niimoodi vaheldumisi. Praegu veel võistelda ei jõua. Toimub taastumisprotsess. Pean tegema trenni ettevaatlikult, kui koormus natuke suurem, annab kohe jalgades tunda,» rääkis Patjuk.

Tavaliselt jookseb ta 45 minutit korraga. Üks on pikem, tund aega kestev trenn, mida ta teeb AlterG ehk Anti-Gravity Treadmill kasutades. Jooksulinti meenutav seade võimaldab sportlase kehakaalu treeningu ajaks vähendada kuni 80 protsenti.

Tartu Ülikooli Akadeemilise spordiklubi juhatuse liige ja treener Harry Lemberg pidas AlterG seadet väga asendamatuks abivahendiks taastusravis. Näiteks põlve eesmise ristatisideme rekonstruktsioonijärgse taastusravi puhul ei ole lubatud alustada sirgjoonelise sörkjooksuga enne kui 16. nädalal. Antud seade võimaldab jooksutreeninguga alustada juba 10. nädalal.

«Tasapisi saan ka juba kiirendusi teha, kuid jalad ei ole veel harjunud. Kaks päeva jooksen, siis tuleb kergem trenni päev,» sõnas Patjuk. Ta loodab väga, et suudab pärast vigastusest paranemist suvel esimest korda võistelda. Midagi kindlat ei julge Patjuk lubada, sest kõik võtab veel aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles