Uus kuningas on troonil: Joshua pani vanameister Klitško paika (5)

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimase kümnendi kõige oodatumas profipoksi üliraskekaalu tiitlimatšis alistas Anthony Joshua 11. raundis vanameistri Vladimir Klitško. Joshua kuulutati võitjaks tehnilise nokaudiga. 27-aastane britt sai lisaks IBFi meistrivööle nüüd enda valdusesse ka WBA ja IBO tiitlid.

Küllaltki võrdselt kulgenud matšis leidsid esimesed põnevamad sündmused aset 5. raundis, kui Joshua lõi Klitško põrandale. 6. raundis suutis Klitško omakorda aga Joshua põrandale lüüa. Sellest obadusest taastumine võttis Joshual kõvasti aega ja britt kogus end mitu raundi.

11. raundis läks Joshua võitu jahtima ja sai sellega ka hakkama. Esmalt suutis ta saata Klitško uuesti ööbikuid kuulama. Matš veel jätkus, kuid Klitško jäi kiirelt taas Joshua võimsate löökide alla ja nii otsustas kohtunik matši katkestada ja Joshua võitjaks kuulutada.

27-aastane Joshua on nüüd oma profikarjääri jooksul pidanud 19 matši – need kõik on ta võitnud nokaudiga. 41-aastase Klitško arvel on nüüd 64 võitu (54 võitu nokaudiga) ja 5 kaotust.

Viimati kaotas Klitško nokaudiga 2004. aastal, kui ta löödi põrandale ameeriklase Lamon Brewsteri poolt.

Anthony Joshua (keskel) oma meistrivöödega.
Anthony Joshua (keskel) oma meistrivöödega. Foto: Nick Potts/AP/Scanpix

ENNE MATŠI:

Milliste tiitlite peale poksitakse?

Mängus on praegu Joshua valduses olev IBFi meistrivöö ning lisaks WBA ja IBO tiitlid, mis on praegu omanikuta. WBA ja IBO meistrivööd kuulusid viimati Tyson Furyle, kuid britt pidi neist loobuma, kuna ei suutnud tiitleid aasta jooksul kaitsta.

Millal matš algab?

Pika võitlusõhtu peamatš ehk meeste üliraskekaalu tiitliheitlus algab kõigi eelduste kohaselt Eesti aja järgi südaööl. Matši algusaeg võib ka veidike viibida, kui eelnevad poksiheitlused venivad.

Kui pikalt poksitakse?

Matš kestab maksimaalselt 12 raundi. Kui ühel poksijal õnnestub vastane nokauteerida, siis saab matš loomulikult varem läbi.

Kus matš toimub?

Matš peetakse Londonis Wembley staadionil, mis on selle ürituse tarbeks välja müüdud. Kokku peaks areenile tulema umbes 90 000 inimest.

Kes on soosik?

Kihlveokontorid hindavad suuremateks Joshua võimalusi. Kihlveokontoritega sama meelt oli ka Eesti poksitreener ja –mänedžer Ervin Kade, kes usub Joshua võitu.

Kui palju raha on mängus?

Matši eel on suuremaks staariks Joshua, kes teenib lõplikust auhinnafondist 55 protsenti. Viimastel andmetel peaks meeste vahel jagamisele minema umbes 40 miljonit eurot.

Kas selle matši võitja on poksi üliraskekaalu ainuvalitseja?

Profipoksi üliraskekaalus on pidevalt mängus mitmed meistrivööd, kuid kõige kõrgemalt hinnatud on neist neli. Nimetatud neljast on Wembleyl mängus kaks: IBFi ja WBA meistrivööd. Tähtsamatest tiitlitest kuulub WBC meistrivöö praegu ameeriklasele Deontay Wilderile ning WBO tiitel Uus-Meremaa poksijale Joseph Parkerile.

Anthony Joshua ja Vladimir Klitško suur duell.
Anthony Joshua ja Vladimir Klitško suur duell. Foto: Pm
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles