Lisaks Euroopa tippmarkidele tahetakse nullida ka maailmarekordid

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jonathan Edwardsi nimel on Euroopa kolmikhüppe rekord 18.29. See on ühtlasi ka maailmarekord.
Jonathan Edwardsi nimel on Euroopa kolmikhüppe rekord 18.29. See on ühtlasi ka maailmarekord. Foto: STEFAN WERMUTH/REUTERS

Täna hommikul hakkas Soome meedia kaudu levima info, et Euroopa kergejõustikuliit (EAA) plaanib alates 2018. aastast hakata ala rekordiraamatut uuesti pidama. Hiljem tuli sellele ka EAA ametlik kinnitus ja seal seisab, et tühistada tahetakse ka maailmarekordid. Eesti Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi ütles, et teema oli Euroopa alaliidus tõepoolest laual. See esitati ka Rahvusvahelisele alaliidule IAAFile kaalumiseks. Otsus tuleb augustis.

Rekordite probleem on õhus olnud ammu, sest paljudel vanadel tippmarkidel lasub dopingukahtlus. Tõestada pole seda aga tagantjärgi tihti võimalik. Kellelgi pole samas tahtmist öelda ühegi senise rekordi kohta, et see on saavutatud dopingu toel. Seetõttu ei öelda, et rekordid tühistatakse, vaid rekordite arvestamist alustatakse uuesti. Senised rekordid loetakse nii-öelda endisteks rekorditeks.

EAA koostas kolm põhipunkti, mis peavad iga rekordi puhul täidetud olema. Esiteks peab rekord olema tehtud kindla tasemega rahvusvahelisel võistlusel. Teiseks peab rekordi püstitaja olema enne rekordvõistlust läbinud kindla hulga dopingikontrolle. Ja kolmandaks peab pärast rekordi püstitamist võetud dopinguproovi olema kümme aastat hiljem võimalik uuesti testida.

Ka kõik kehtivad rekordid vaadatakse selles valguses üle ja need, mis kriteeriumidele ei vasta, jäävad kõigi aegade edetabelisse küll alles, ent kaotavad rekordi staatuse. 

«Meie ettepanek on revolutsiooniline mitte ainult seepärast, et tahame suurema osa maailmarekorditest ja Euroopa rekorditest asendada uutega, vaid seetõttu, et tahame muuta kogu rekordite kontseptsiooni. Lõpuks tahame, et need standardid oleksid sellised, et kõik saaksid olla kindlad, et asi on aus,» sõnas EAA president Svein Arne Hansen.  

Eesti rekordite tühistamise kohta ütles Teigamägi: «Selles osas pole alaliitudele ühtegi ettekirjutust tehtud. Kuna see teema on Euroopas üles võetud, siis me kindlasti arutame seda Eesti alaliidus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles