Vormelimaailm mälestab täna 23 aastat tagasi hukkunud Ayrton Sennat

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ayrton Senna.
Ayrton Senna. Foto: AP/Scanpix

Täna möödub 23 aastat kurvast päevast, mil Itaalias Imola ringrajal hukkus paljude poolt kõigi aegade parimaks vormelisõitjaks peetav Ayrton Senna.

Brasiillase juhitud Williams kaldus San Marino GP seitsmendal ringil ülikiires Tamburello vasakkurvis teelt välja ja tabas kaitsebarjääri. Üliraskelt vigastada saanud Senna viidi meditsiinihelikopteriga haiglasse, kuid mõni tund hiljem tuli arstidel tunnistada, et nad ei suutnud kolmekordse maailmameistri elu päästa. Sennale sai saatuslikuks kokkupõrkel läbi kiivri tunginud esivedrustuse osa.

1994. aasta oli vormel-1 sarjale sünge, sest päev enne Senna surma oli Imolas treeningul hukkunud austerlane Roland Ratzenberger. Samuti toimus just sel hooajal sarjas mitu tõsist avariid, kus said vigastada Rubens Barrichello ja Karl Wendlinger. Kogu karjääri jooksul sõitjate ohutuse eest võidelnud Senna surmast sai paradoksaalsel moel alguse protsess, mille käigus muutusid nii autod kui ka rajad sõitjatele märksa turvalisemateks.

Senna lahkumise aastapäeval meenutasid suurt sõitjat paljud konkurendid eesotsas omaaegse vihase konkurendi ja meeskonnakaaslase Alain Prostiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles