Boston Celtics külmutab aastaid tõde kuulutanud Paul Pierce’i numbri

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Pierce'i särk tõmmatakse peagi Boston Gardeni lae alla.
Paul Pierce'i särk tõmmatakse peagi Boston Gardeni lae alla. Foto: Brian Babineau/AFP/Scanpix

Boston Celticsi korvpalliklubi andis teada, et külmutab äsja karjääri lõpetanud Paul Pierce’i mänguvormi – särki numbriga 34 ei hakka selles meeskonnas enam kandma mitte keegi.

Pierce’i praegune koduklubi Los Angeles Clippers kaotas eile õhtul play-off’i esimese ringi otsustavas mängus Utah Jazzile ja sellega sai läbi ka Pierce’i 19 aasta pikkune karjäär NBAs. Pierce, kes teatas juba oktoobri keskel, et käesolev hooaeg jääb talle viimaseks, lubas toona lõpetuseks sõlmida Celticsiga sümboolse lepingu.

Pierce kerkis NBA kõigi aegade punktitabelis 15. kohale, kogudes 26 397 punkti. Samal kohal on ta ka mängitud mängude (1343) ja mänguminutite (45 880) arvestuses. Tabatud kaugviskeid arvestades on Pierce NBA kõigi aegade neljas mees (2143 täpset kaugviset) ja tabatud vabavisete arvestuses kaheksas (6918 punkti).

Hüüdnime «The Truth» ehk «Tõde» sai Pierce Shaquille O’Nealilt, kes kutsus 2001. aastal pärast Los Angeles Lakersi ja Celticsi mängu Boston Heraldi reporteri Steve Bulpetti kõrvale, et talle midagi tähtsat öelda. Pierce oli äsja tabanud Lakersi vastu 19 viskest 13 ja kogunud 42 punkti ning ehkki Celtics kaotas tol õhtul 107:112, kuulutas O’Neal Bulpettile: «Pane see kirja. Minu nimi on Shaquille O’Neal ja Paul Pierce on motherf***ing Tõde. Pane see kirja ja ära jäta midagi välja. Teadsin, et ta oskab mängida, aga ma ei teadnud, et ta oskab niimoodi mängida. Paul Pierce on Tõde.»

Kümme korda hooaja sümboolsesse koosseisu pääsenud Pierce valiti NBA draft’is 1998. aastal kümnendana ning järgmised viisteist hooaega veetis ta Celticsi ridades. Karjääri lõpuaastatel ka Brooklyn Netsis, Washington Wizardsis ja Clippersis mänginud Pierce vedas oma meeskonna 14 hooajal kohamängudele. 2008. aastal tuli Celtics NBA meistriks ja Pierce valiti finaalseeria parimaks mängijaks.

Kaks aastat hiljem kohtus Celtics finaalis Los Angeles Lakersiga ja enne finaali otsustavat seitsmendat mängu ütles Pierce järgmised sõnad: «Ma lihtsalt armastan pinget – kohe täitsa ausalt. Armastan seda, et saan seitsmendas mängus võõrsil Lakersiga mängida. Armastan teadmist, et kui ma mitu korda meistritiitlit ei võida, ei mainita mind ilmselt Celticsi ajaloos kõrvuti nende meestega, kes on seda suutnud. Niisugused asjad motiveerivad mind.»

Celtics kaotas tasavägises seitsmendas mängus Lakersile ja nii jäigi 2008. aasta tiitel lõpuks Pierce’i ainsaks. Eelpoololevas tsitaadis välja öeldud mure oli aga asjatu – Pierce on ja jääb Celticsi legendiks. Veebruaris külastas ta Clippersi ridades viimast korda Bostoni kodusaali The Gardenit ja tabas lõpusekunditeks väljakule pääsenuna sümboolse kaugviske. Mitte kunagi varem ega hiljem pole Celticsi fännid vastasmeeskonna mängija korvile sel moel aplodeerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles