Teemantliiga hooaeg tuleb varasemast põnevam

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas hollandlanna Dafne Schippers kordab eelmise aasta saavutust?
Kas hollandlanna Dafne Schippers kordab eelmise aasta saavutust? Foto: VIDAR RUUD/AFP

Kuigi Katari pealinnas Dohas toimuvale kergejõustiku Teemantliiga avaetapile eestlasi ei kutsutud, leiab kergejõustikusõber uuendusmeelsest võistlusprogrammist nii mõndagi huvitavat. Postimees uuris, mille põnevaga silmitsi ollakse. 

Esmalt on eelmiste aastatega võrreldes muutunud Teemantliiga võistlussüsteem. Paljude väljakualade osavõistlusi kärbiti ning kui näiteks mullu oli naiste kaugushüpe kavas kaheksal võistlusel, siis tänavu on etappe viis. Väljakualadest said eelise vaid kõrgus-ja teivashüpe, mis on kavas seitsmel etapil.  

Varem selgus Teemantliiga üldvõitja kõigi osavõistluste punktide summas ja finaaletapile pääsesid vaid korraldajate kutsutud sportlased. Tänavu liidetakse aga punktid enne finaaletappi kokku ning Zürichisse (24.augustil) või Brüsselisse (01.septembril) pääsevad võistlema need sportlased, kes on seni kõige rohkem punkte teeninud. Finaalis tulemused nullitakse ehk Teemantliiga üldvõidu napsabki see, kes on viimasel etapil kõige edukam!

Kuigi väljakualade etappe on vähem, üritatakse neid publikule lähemale tuua. Kui eelmisel aastal nähti Amsterdami EMil teistsugust lähenemist ning odaviske, kettaheite ja vasaraheite kvalifikatsioonivõistlused toodi staadionilt linnaväljakule, siis nüüd pannakse näiteks kettaheites erineva soo esindajad koos võistlema. Mehed ja naised heidavad koos ketast neljast osavõistlusest kolmel (Shanghais, Oslos, Stockholmis) ning kuigi võistlus pikeneb, on see vaatemängulisem. 

Suurenes ka auhinnafond. Kvalifikatsioonietappidel on iga ala auhinnafond 30 000 USA dollarit (võitja teenib 10 000, kaheksas koht 1000 dollarit). Finaaletapi parimate vahel läheb jagamisele suisa 100 000 dollarit (võitjale 50 000, kaheksandale kohale 2000 dollarit). 

Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu president Sebastian Coe arvates on uuendused pärast Teemantliiga seitset hooaega hädavajalikud. «Tähtis on tulevikku rajada. Need otsused on esimene samm Teemantliiga atraktiivsuse suunas.»

Viis vastasseisu tänase etapi eel

Schippers vs. Thompson 

Euroopa kiireim naine Dafne Schippers (isiklik rekord 21,63) on mitu aastat võidelnud koha eest päikese all jamaikalanna Elaine Thompsoniga (21,66).  Eelmisel aastal jäi hooaja tähtsaimal võistlusel ehk Rio olümpial peale Thompson, kes võitis nii 100 kui ka 200 meetri jooksu kui tuli naiste 4x100 meetris Jamaika võistkonnaga hõbedale. Schippers sai 200 meetris hõbeda ja tuli poole lühemal maal viiendaks. Teemantliiga kokkuvõttes sai Schippers aga revanši, tulles 200 m üldarvestuses võitjaks.

Kes jääb täna peale? REUTERS/David Gray 
Kes jääb täna peale? REUTERS/David Gray Foto: DAVID GRAY/REUTERS

Naised ise on üsna enesekindlad. «Tean, kes ma olen: maailma parim!» teatas Thompson võistluseelsel pressikonverentsil. «Mind ei huvita, kas minu kõrval jookseb Thompson või keegi teine, teen oma võistlust.» vastas Schippers.

Naistele tegi eelmisel kuul korraliku tormihoiatuse Eesti kümnevõistleja Maicel Uibo abikaasa Shaunae Miller-Uibo, kes jooksis lubatust tugevama taganttuule (3,1 m/s) toel aja 21,90. Miller-Uibo keskendub Teemantliigas siiski oma põhialale, 400 m jooksule.  

200 m osavõistlused: Doha, Eugene, Oslo, Stockholm, Lausanne, Monaco. Finaalvõistlus 24.augustil Zürichis

Barshim vs. maailmarekord

Alates hetkest, mil Katari kõrgushüppaja Mutaz Essa Barshim 2014. aasta Brüsseli Teemantliiga etapil 2.43 hüppas, ootavad kergejõustikusõbrad Barshimilt ligi 40 aastat püsinud Javier Sotomayori maailmarekordi 2.45 ületamist. Barshim on samuti kannatamatu. «Tahan lennelda nagu liblikas ja nõelata nagu mesilane!» kasutas ta oma iidoli Muhammad Ali sõnu hiljutises intervjuus IAAFile. 

Mutaz Essa Barshim  
Mutaz Essa Barshim  Foto: JOHANNES EISELE/AFP

Kõrgushüppe osavõistlused: Doha, Shanghai, Oslo, Pariis, Rabat, Birmingham. Finaalvõistlus 24. augustil Zürichis

Julius Yego vs. tippu naasmine

Kuigi Eesti odaviskajaid Dohasse ei kutsutud, tasub meeste odaviskel siiski silma peal hoida. Üheksakuulise pausi järel pääseb viskesektorisse olümpiahõbe Julius Yego, kes sai vigastada Rio de Janeiro suveolümpial just medali toonud katsel (88.24).

«Dohas on eesmärk eelkõige näha, milline mu seis on ning kuidas minu keha võistlustele reageerib. Olen treeningutel kaugele heitnud, aga pinge all ei pruugi kõik hästi minna. Tahan endas kindel olla,» rääkis Yego IAAFile.

Rio olümpiamängude poodiumiseltskonnast on täna puudu Keshorn Walcott
Rio olümpiamängude poodiumiseltskonnast on täna puudu Keshorn Walcott Foto: ERIC FEFERBERG/AFP

Odaviske stardinimekiri on tituleeritud nimedest pungil: Kohal on nii olümpiavõitja Thomas Röhler (isiklik rekord 91.28), Soome kangelane Tero Pitkämäki (91.53), Tšehhi tõusev täht Jakub Vadlejch (88.02) kui ka Rio olümpial neljanda kohaga leppinud Johannes Vetter (89.57).

Odaviske osavõistlused: Doha, Rooma, Pariis, Monaco. Finaalvõistlus 24. augustil Zürichis.

De Grasse vs. Gatlin või keegi kolmas?

Maailma kiireim mees Usain Bolt on andnud mõista, et Teemantliiga teda hetkel ei innusta. Ometi on Dohas kohal ülejäänud maailma paremik, alustades Rios tema taga finišeerinud Justin Gatlinist (9,74) ja kanadalasest Andre de Grassest (9,91).

Kuu tagasi Bahamal peetud teatejooksude MMil näitas de Grasse Gatlinile 4x100 m jooksu eeljooksus kandu, kuid Gatlin tunnistas IAAFile, et on nüüdseks juba paremas vormis. Bolt ise rääkis pärast olümpiat, et natuke veel ja imemees de Grasse võidab oma vägeva stardi abil ka teda!

Bahamal peetud 4x100 m jooksu eeljooksus näitas Andre de Grasse Justin Gatlinile finišisirgel kandu, kuid finaalis kaotasid kanadalased pulga ning de Grasse ei saanud oma võimeid Gatliniga võrrelda. Mis juhtub täna?
Bahamal peetud 4x100 m jooksu eeljooksus näitas Andre de Grasse Justin Gatlinile finišisirgel kandu, kuid finaalis kaotasid kanadalased pulga ning de Grasse ei saanud oma võimeid Gatliniga võrrelda. Mis juhtub täna? Foto: MATTHEW LEWIS/AFP

Dohas pakuvad meestele konkurentsi vanameistrid Kim Collins (9,93), Asafa Powell (9,72), Lõuna-Aafrika talent Akani Simbine (9,89), ameeriklane Ronnie Baker (9,99), kohalik jooksumees Femi Ogunode (9,91) ja Elevandiluuranniku sprinter Ben Youssef Meite (9,96)

Meeste 100 m jooksu osavõistlused: Doha, Eugene, Oslo, Stockholm, Lausanne, Monaco. Finaal peetakse 24. augustil Zürichis.

Kendra Harrison vs. ametnikud

Kui tõkkejooksja Kendra Harrison USA olümpia katsevõistlustel esikolmikusse ei jooksnud ning olümpiakoondisesse ei mahtunud, lubas ta endale, et püstitab maailmarekordi ja võidab Teemantliiga. Õbluke naine tegigi mõlemat: Londoni Teemantliiga etapil uuendas ta 28 aastat püsinud maailmarekordit (Uus tippmark on 12,02) ning loomulikult võitis ka võistlussarja.

Kuigi maailmarekordi jõudis Harrison püstitada veel enne olümpiat ning paljud tema konkurendid üritasid rahvusvaheliselt alaliidult Harrisoni võistlemiseks eriluba taotleda, jäi USA alaliidu sõna peale. Nüüd lubas Harrison, et ei lase reeglitel endale enam liiga teha ning kavatseb näidata paremaid tulemusi kui eales varem.

Kendra Harrison  
Kendra Harrison  Foto: EDDIE KEOGH/REUTERS

Naiste 100 m tõkkejooksu osavõistlused: Doha, Eugene, Oslo, Lausanne, London, Monaco. Finaal: 24. Augustil Zürichis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles