Monza vormel-1 ringrajal minnakse püüdma müstilist kergejõustikurekordit

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zersenay Tadese (vasakult) ja Lelisa Desisa ja Eliud Kipchoge lähevad laupäeval Monza ringrajal ajalugu tegema.
Zersenay Tadese (vasakult) ja Lelisa Desisa ja Eliud Kipchoge lähevad laupäeval Monza ringrajal ajalugu tegema. Foto: Monirul Bhuiyan/AFP/Scanpix

Monza ringrada on spordisõpradele teada eelkõige läbi vormel-1 sarja, kuid sel nädalavahetusel asuvad seal stardijoonele maailma parimad maratonijooksjad. Tegelikult on jooks korraldatud sporditarvetefirma Nike’i poolt ning rajale saadetakse laupäeval kolm meest, kellele on tehtud eesmärgiks joosta maraton esmakordselt ajaloos alla kahe tunni.

Maratoni maailmarekord kuulub praegu ajaga 2:02.57 keenialasele Dennis Kimettole, kes läbis selle tulemusega distantsi 2014. aastal Berliinis. Nike on nüüd aga otsustanud, et just nende jalanõudega tuleb joosta esimesena maraton alla kahe tunni.

Selle tarbeks lähevad laupäeval Monzas starti olümpiavõitja Eliud Kipchoge (Keenia), poolmaratoni maailmarekordimees Zersenay Tadese (Eritrea) ning Moskva MMi hõbemedalist Lelisa Desisa (Etioopia).

Kuna Nike’i poolt korraldatav jooks ei vasta mitmetele Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu IAAFi reeglitele, siis rekorditetabelisse see tulemus lõpuks kirja ei lähe. Näiteks ei järgita täpselt dopingureegleid.

Kõik jooksjad kasutavad ajaloolisel jooksul Nike’i poolt toodetud jooksujalatsit Zoom Vaporfly Elite. Kõikide jooksjate jalanõud tehti eritellimusel ja käsitööna.

Rekordi püüdmisel on abiks loomulikult ka tempomehed. Kui tempotegijad on pikamaajooksudes tavaline nähtus, siis reeglina alustavad nad koos teistega jooksu ja astuvad lõpuks mingi aja möödudes rajalt maha.

Monzas peetaval maratonil aga vahetatakse tempotegijaid pidevalt ning rajale saadetakse teatud aja tagant värskeid mehi, et tempo ikka kõrge püsiks.

Jooksu tarbeks on Monza vormel-1 ringrajal maha märgitud 2,4 km pikkune trass, mida läbitakse 17 korda täispikkuses ja seejärel veel veidike üle poole ringi, et saada kokku 42 km ja 195 meetrit.

Rekordiüritusega tehakse algust Eesti aja järgi kell 6.45.

Vaata, kuidas rekordiüritust jälgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles