Serviti asus finaali 1:0 juhtima. Loe Postimehe analüüsi «3 otsustajat»

Ott Järvela
, Põlva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Käsipalli Eesti meistrivõistluste finaalseeria esimeses kohtumises alistas tiitlikaitsja Põlva Serviti Mesikäpa hallis HC Kehra tulemusega 23:21 (11:10). Vaata kohtumist järele ning loe Postimehe analüüsi Põlvast.

Serviti oli kohtumise alguses seitse ja pool minutit kuival ning jäi 0:3 kaotusseisu, aga jõudis 14. minutil 6:6 viigini. Võõrustajate esimene eduseis oli 11:10, mille järel jätkati seisuni 16:16 punkt-punktis, ent Kehra eduseisu ei näinud enam kordagi. Otsustavaks sai Serviti 4:0 vahespurt, mis viis nad juhtima 20:16 juhtima. Kehra jõudis mitmel puhul kahe värava kaugusele, aga enamat mitte. Serviti võitis 23:21. Kes olid otsustajad?

Otsustaja nr 1: Serviti kiirrünnak.

Kui Kehra oli 12. minutiks end 6:3 ette rebinud, võttis Serviti peatreener Kalmer Musting aja maha. Mõttepaus toimis. Serviti sai kaitses Kehralt palli mitmel puhul röövitud ning meisterlike söötudega leiti üles kiirrünnakusse sööstnud kogenud ääremängijad Kristjan Muuga ja Henri Sillaste, kes realiseerisid avanenud võimalusi viisaka protsendiga. Just kiirrünnak vinnas Serviti mängu tagasi ja toitis neid kohtumise lõpuni. Kiirrünnak tugineb käsipallis aga kõvale kaitsele ja/või meisterlikule väravavahile.

Põlva Serviti asus finaali 1:0 juhtima
Põlva Serviti asus finaali 1:0 juhtima Foto: Margus Ansu

Otsustaja nr 2: väravavahid.

Kohtumise eel Mesikäpa hallis välkarutelu korraldanud kohalikud käsipallikorüfeed jäid mitmes asjas eriarvamusele. Aga ühes mitte – väravavahtide partii on finaalmatšide kõige otsustavam faktor. Täna oli Serviti puurivaht Eston Varusk selgelt paremas hoos kui Kehra kolleeg Mikola Naum, kes polnud kindlasti mitte kehv (ja sai küll lattidelt-postidelt kõvasti abi, ent ei suutnud matši otsustada. Varusk suutis. Lisaks rohketele ja mitmekesistele tõrjetele – Varusk sai kätte nii lähi- kui ka kaugviskeid – algatas ta heade lahtivisetega kiireid rünnakuid (vt otsustaja nr 1).

Otsustaja nr 3: Carl-Eric Uibo.

Konarlikult kulgenud avapoolaja lõpufaasis vajas Serviti meeskond äratajat, kelleks kerkis 18aastane tagamängija. Just tema viis 29. minutil Serviti esimest korda juhtima (11:10) ning hoolitses teise poolaja alguses ka kahe järgmise tabamuse eest (iluvise ristnurka ja enda vaheltlõike järel realiseeritud kiirrünnak). Lõpuks kogunes Uibo arvele viis tabamust ning just teda takistades teenis Kehra meeskond teisel poolajal oma ainsad kaks 2minutilist eemaldamist, mis aitasid Servitil kohtumist ohjes hoida.

Põlva Serviti asus finaali 1:0 juhtima
Põlva Serviti asus finaali 1:0 juhtima Foto: Margus Ansu

Kes kerkivad otsustajateks teises finaalmatšis, selgub reedel Kehras kell 19.00. Otseülekande teeb Postimees.

PROTOKOLL

Põlva Serviti - HC Kehra 23:21 (11:10)

Serviti: Henri Sillaste 7, Carl-Eric Uibo 5, Kristjan Muuga 4, Roman Aizatullov 2, Anatoli Tšezlov 2, Henri Hiiend 1, Raiko Rudissaar 1, Hendrik Varul 1.

Kehra: Dmitri Jankovski 6, Uku-Tanel Laast 4, Kaspar Lees 3, Mikita Jermaševitš 2, Marko Slastinovski 2, Jorma Käsper 2, Indrek Normak 1, Jaan Kauge 1.

Enne mängu:

Kehra alistas poolfinaalseerias mängudega 3:1 Viimsi, Põlva oli aga 3:0 parem mullusest finalistist HC Viljandist. Põhiturniiril võitis Serviti kaks esimest omavahelist mängu Kehra vastu 30:25 ja 29:27, ent kolmandas oli 29:27 omakorda parem Kehra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles