Dopingusüüst vabastatud tipprattur sai kohtu kaudu suure valuraha

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania velotuuri neljakordne võitja Roberto Heras
Hispaania velotuuri neljakordne võitja Roberto Heras Foto: EPA

Hispaania võimud peavad maksma endisele tippmaanteeratturile Roberto Herasele valurahaks 725 000 eurot, sest ülemkohus lükkas tagasi nende apellatsiooni vääraks tunnistatud positiivse dopinguproovi asjus.

43-aastane Heras andis 2005. aastal Hispaania velotuuril proovi, millest leiti EPO jälgi. Hispaania Kuninglik Jalgrattaspordi Liit määras talle selle eest kaheaastase võistluskeelu. 2011. aastal leiti aga, et proov polnudki tegelikult positiivne. Heras kaebas Hispaania riigi kaks aastat hiljem kohtusse ja nõudis miljon eurot valuraha.

Ülemkohus vähendas valuraha veerandi võrra, ent teatas oma äsjases otsuses, et peab sellegipoolest suure summa väljamaksmist õigustatuks, kuna positiivse proovi tulemusena jäi Heras ilma nii profilepingust klubiga kui ka reklaamlepingutest.

Herase positiivne proov tunnistati vääraks, kuna kohus leidis, et verenäitude analüüsimise käigus oli tehtud vigu. 2012. aastal jättis ülemkohus otsuse jõusse ja käskis Herase staatuse 2005. aasta Hispaania velotuuri võitjana ennistada.

Hispaanlane sõitis aastatel 2001-03 US Postalis ehk samas meeskonnas, kuhu kuulus ameeriklane Lance Armstrong. 2005. aastal rattaspordist loobunud, ent 2009. aastal naasnud Armstrongilt võeti 2012. aastal kõik seitse Tour de France’i esikohta ja USA Antidopingu Agentuur (USADA) määras talle aastase võistluskeelu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles