Soome jäähokimeeskonda ähvardab kõigi aegade suurim MM-katastroof

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome jäähokikoondis pole MMil pidanud kunagi veerandfinaale kõrvalt vaatama. Tänavu on oht sääraseks stsenaariumiks igati reaalne.
Soome jäähokikoondis pole MMil pidanud kunagi veerandfinaale kõrvalt vaatama. Tänavu on oht sääraseks stsenaariumiks igati reaalne. Foto: GRIGORY DUKOR/REUTERS/SCANPIX

Kui Soome jäähokikoondis ei alista kolmapäeval neljandas alagrupikohtumises Sloveeniat, ohustab meeskonda kõigi aegade suurim MM-katastroof, kirjutab ajaleht Iltasanomat.

Turniiri napi 3:2 võiduga Valgevene üle alustanud Soome kaotas pühapäeval 1:5 korraldajamaale Prantsumaale ning eile 3:0 eduseisust lisaajal 3:4 Tšehhile. Kui homme Sloveeniast normaalajal jagu ei saada (see annaks tabelisse kolm kunas võit lisaajal või karistusvisetega kaks punkti), ähvardab katkeda uhke seeria.

Nimelt on jäähoki MMil play-off’i mängitud alates aastast 1992 ning selle aja jooksul pole vaid neli riiki mitte kordagi pidanud veerandfinaale kõrvalt vaatama. Nendeks on Soome, Kanada, Rootsi ja Tšehhi. USA jäi kaheksa parema seast välja aastatel 1998, 2003 ja 2010, Venemaa aga 2000 ja 2004.

Lisaks Sloveeniale ootavad Soomet veel ees matšid Norra, Šveitsi ja Kanadaga, kes kõik kujutavad senise põhjal otsustades parajat pähklit. Kanada on turniiri soosik, Norra sai jagu sellestsamast Prantsusmaast, kellele Soome kaotas, ning Šveits on juba aastaid suutnud hokimaailma suurele kuuikule väärikaid lahinguid anda.

Soome mängis alagrupis tulega ka 2014. aasta MMil (kus võideti lõpuks hõbemedal!). Toona tähendas avavoorus Lätilt saadud kaotus närveerimist alagrupiturniiri lõpuni. Veerandfinaali aitas Soome meeskonna Šveits, kes sai viimases voorus Lätist 3:2 jagu.

Eks stsenaariume, mis tänavu Soomele appi võiksid tulla, leidub mitmeid, ent need kõik eeldavad, et meeskond ise tooks nö kohustuslikud punktid ära. Kui eeldada, et Kanada käest punkte ei saada, tuleb mängudest Sloveenia, Norra ja Šveitsiga koguda vähemalt seitse punkti, sest just 11 punkti on piir, millega MMi praeguse formaadi juures pole kordagi veerandfinaalidest välja jäädud (kui matemaatiliselt see välistatud pole).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles