Rapla tahtmine versus Kalevi kogemus

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korvpalli Eesti meistrivõistluste finaal: Kalev/Cramo vs Rapla Avis Utilitas
Korvpalli Eesti meistrivõistluste finaal: Kalev/Cramo vs Rapla Avis Utilitas Foto: Postimees.ee

Aivar Kuusmaa ütles viimases intervjuus, et tema oma treenerikarjääri medalikollektsiooni puuduvat hõbedat ei taha. Peatreener Kuusmaa läheb Rapla Avis Utilitase meeskonnaga Eesti meistriliiga finaalseerias tiitlikaitsja Kalev/Cramo vastu täispangale. Finaalis mängitakse küll esimest korda, ent miks mitte korraldada viimaste aastate valitsejale veel suurem üllatus, kui seda oli poolfinaalis Tartu Ülikooli alistamine?

Finaalseeria eel lahkas mõlema meeskonna plusse ja miinuseid endine tippmängija ja -treener Heino Enden.

Aastaid Ühisliigas karastunud Kalev on suurema kogemustepagasi ja pikema pingiga. Aga kas sellest piisab? Kalevil on põhirotatsioonis kümme meest, Raplal kaheksa. «Poolfinaalseerias ei jätnud ka Kalevi mehed mingit erilist muljet. Võimalus Raplal kindlasti on. Kui Kalev suudab sundida Raplat mängima rohkem viis viie vastu, on neil eelis. Kui Rapla hakkab kiirrünnakuid ja hulle kolmeseid viskama, läheb Kalevil raskeks,» analüüsib Enden.

Samas oli ka Tartu kogemuste poolest Raplast üle, aga edasi pääses Rapla. «Selget eelist on kummalegi raske anda, usun, et tuleb väga põnev finaalseeria.»

Kas kogemused otsustavad?

«Branko Mirkovic ja Sten-Timmu Sokk on mängujuhtidena kogenumad ja kindlamad kui Rapla mehed Domen Bratož ja Martin Paasoja. Samas Raplal peaks olema kõik pinged kadunud, nemad on end juba ületanud. Eks neil oli pingeid ka poolfinaalis Tartuga, aga said sealgi hakkama,» pole Enden päris kindel, kas kogemus pääseb lõpuks maksvusele.

Lisaks on Paasoja füüsiliselt väga võimas, mis võib kalevlastele probleeme valmistada. Viskab eemalt, murrab teravalt korvi alla, läheb lauda, rabab kaitses. «Kalevi tagumistel tekib temaga kindlasti raskusi.»

Määravaks saab tagaliini osas seegi, kui külmana suudetakse pea hoida ehk kui hästi mängu kontrollitakse. Kui madalal suudetakse pallikaotuste arv hoida, kui edukalt palli liigutatakse. «Sokul on vahel komme pall liiga kauaks enda kätte jätta ja lihtsalt põrgatada. See võib meeskonna mängu halvata,» ütleb Enden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles