Miks oodatakse kannatamatult selle sajandi järgmist suurt poksimatši?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saul «Canelo» Alvarez (vasakul) ning Gennady Golovkin lasevad septembris omavahel rusikad käiku.
Saul «Canelo» Alvarez (vasakul) ning Gennady Golovkin lasevad septembris omavahel rusikad käiku. Foto: Erik Verduzco/AP/Scanpix
  • Matš peetakse 16. septembril veel teadmata kohas
  • Alvarez on kaotanud ainult korra, Golvkin ei ole kaotusekibedust aga tundnud
  • Eksperdid annavad praeguse seisuga eelise Golovkinile

16. septembril peetakse aasta üks oodatum kui mitte kõige oodatum poksimatš – ringis lähevad vastamisi keskkaallased Saul «Canelo» Alvarez ning Gennady Golovkin. Selle duelli eel tõmmatakse juba paralleele ka «Sajandi matšiks» ristitud Floyd Mayweather juuniori ja Manny Pacquiao duelliga. Seejuures usutakse, et Alvarez ja Golovkin pakuvad publikule tunduvalt suurejoonelisema matši.

Mida on matši toimumise kohta teada?

Väga palju detaile ei ole seni avaldatud. Ainus konkreetne info ongi see, et matš toimub 16. septembril. Selles osas on lepingul allkirjad all. Selgitamist vajab veel aga poksimatši toimumiskoht.

Kõige tõenäolisemaks toimumiskohaks peetakse ikkagi Las Vegast ja seal paiknevat T-Mobile Arenat. Ülejäänud variantidena on meediast läbi käinud Madison Square Garden New Yorgis ning ameerika jalgpalliliiga NFLi klubi Dallas Cowboysi koduareen AT&T.

Alvarez: «Alustasin 16-aastaselt profikarjääri ja ma ei ole seejärel kartnud ühtegi vastast. Mul kadus hirm juba sündides. Ma olen alati öelnud, et Canelo Alvarez on parim, kuna ta võitleb parimatega.»

Oma sõna on juba sekka öelnud ka fännid, kelle soovide kohaselt peaks matš aset leidma aga üle 100 000 pealtvaataja mahutaval Cowboysi koduareenil.

Matši korraldamise vastu on huvi üles näidanud ka Dubaist ning Londonist pärit investorid.

Eelseisva duelli on suuremaks staariks kindlasti Alvarez, keda peetakse praegu ehk üldse kõige nimekamaks tegevpoksijaks. Selle austava staatuse üle peab ta parasjagu heitlus üliraskekaalus tegusid tegeva Anthony Joshuaga.

Alvareze staatusest annab aimu ka sõlmitud leping. Väidetavalt on kontrahtis punkt, mille järgi saab mehhiklane kaotuse korral nõuda kordusmatši. Kui Golovkin peaks aga kaotama, siis tal ei ole kordusmatši õigus nõuda.

Miks on tegemist nii oodatud matšiga?

Mayweatheri ja Pacquiao matši järel on tegemist tõenäoliselt kõige oodatuma duelliga poksimaailmas.

Floyd Mayweather jr (vasakul) ja Manny Pacquiao vahel peetud «Sajandi matš». / Scanpix
Floyd Mayweather jr (vasakul) ja Manny Pacquiao vahel peetud «Sajandi matš». / Scanpix Foto: SCANPIX

Kui «Sajandi matši» vormiti üle viie aasta ja lõpuks olid mõlemad mehed oma paremad aastad juba selja taha jätnud, siis Alvarez ja Golovkin on parasjagu oma võimete tipul. Alvareze ja Golovkini matšist on räägitud alates 2015. aastast, kui mehhiklane suutis alistada Miguel Cotto.

«Võrreldes Mayweatheri ja Pacquiao duelliga saame näha palju rohkem tulevärki. Me näeme tulevärki terve matši vältel,» teatas Alvareze promootor Oscar De La Hoya pressikonverentsil.

Kui rääkida tasuliste telekanali vaatajanumbritest, siis Alvarez on kindlasti A-kategooria täht ning Golovkin jääb selles vallas talle selgelt alla. Siiski on ka Alvareze numbrid languses ning taas tippu tõusmiseks vajavad mõlemad mehed just teineteist.

Nagu rahvusvahelises meedias usutakse, siis Anthony Joshua ja Vladimir Klitško duell andis poksipromootoritele mõista, et rahvas tahab suuri matše ning ainult niimoodi on võimalik ala taas publiku seas populaarseks teha.

Milline on olnud meeste senine karjäär?

26-aastane Alvarez on profina pidanud 51 matši, millest ta on kirja saanud 49 võitu, 1 viigi ja 1 kaotuse. Nokaudiga on ta matši lõpetanud 34 korda. Ainus kaotus pärineb heitlusest Mayweatheriga, mis toimus 2013. aastal.

35-aastane Golovkin on profina käinud ringis 37 korda ja alati on ta sealt väljunud võitjana. 33 korda on Kasahstani äss suutnud vastase nokauteerida.

Gennady Golovkin (paremal) oma viimatises matšis Daniel Jacobsiga.
Gennady Golovkin (paremal) oma viimatises matšis Daniel Jacobsiga. Foto: Noah K. Murray/USA Today Sports/Scanpix

Millised tiitlid nende valduses praegu on?

Alvareze käes on Ring magazine’i keskkaalu meistrivöö ning WBO tiitel kergkeskkaalus.

Golovkin on valitsev keskkaalu WBA, WBC, IBFi ja IBO meister.

Mida on mehed ise rääkinud?

Alvarez: «Alustasin 16-aastaselt profikarjääri ja ma ei ole seejärel kartnud ühtegi vastast. Mul kadus hirm juba sündides. Olen väga õnnelik, et see matš lõpuks toimub. Saan näidata oma oskusi maksimaalsel tasemel. Mul on karjääri jooksul olnud raskeid matše ning kahtlemata saab ka see olema raske. Ma olen alati öelnud, et Canelo Alvarez on parim, kuna ta võitleb parimatega.»

Golovkin: «Olen ülimalt elevil. Septembris saab kõik olema teisiti. Sellest tuleb suur etendus ja draama. Arvan, et praegu on kõik poksisõbrad elevil ja ootavad septembrit. Kindlasti saab see olema minu karjääri suurim väljakutse. Soovin juba praegu oma vastasele edu.»

Mida arvavad kihlveokontorid ja eksperdid?

Kihlveokontorites on esialgu soosikuks Golovkin. See on Alvareze jaoks karjääri jooksul alles teiseks korraks, kui teda peetakse autsaideriks. Seni ainus kord pärineb matšist Mayweatheriga.

Samas Mayweather usub, et Alvarez suudab Golovkini nokauteerida.

Omal ajal Alvarezele kaotanud Amir Khan usub aga Golovkini võitu.

Pacquiao juhendaja Freddie Roachi arvates on kaks meest aga täiesti võrdsed: «Golovkin oleks veel mõnda aega tagasi olnud suureks soosikuks. Canelo on aga kõvasti arenenud.»

Golovkinile annavad eelise aga veel legendaarne promootor Bob Arum, Mayweatheri viimane vastane Andre Berto ning sulgkaalu valitseja Vasili Lomatšenko.

Saul «Canelo» Alvarez (paremal) nüpeldamas kaasmaalast Julio Cesar Chavez juuniorit.
Saul «Canelo» Alvarez (paremal) nüpeldamas kaasmaalast Julio Cesar Chavez juuniorit. Foto: Joe Camporeale/USA Today Sports/SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles