Eesti naine jõudis märgilise maratonitähiseni

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leili Teeväli koos klubikaaslase Tiina Säälikuga, kes andis talle üle 200 maratoni puhul meene.
Leili Teeväli koos klubikaaslase Tiina Säälikuga, kes andis talle üle 200 maratoni puhul meene. Foto: Anti Kiiver

70-aastane Leili Teeväli jõudis vaatamata oma vanusele eelmisel nädalavahetusel Vändra maratonil püstitatud eesmärgini – ta läbis seal oma 200. maratoni.

Nooremana võistles Teeväli valla eest, joostes 500 m distantsil ja võitis, kirjutab Jooksuportaal.ee. Ent koolis 100 m ja 200 m jäi ta viimaste hulka, sest kiirusest jäi vajaka. Enne maratonide jooksmisega alustamist sõitis naine jalgrattaga ja võistles Nõo sovhoosis koos hilisema kahekordse olümpiavõitja Erika Salumäega. «Tema mind alati võitis, mina olin kas teine või kolmas Eestis kolhooside ja sovhooside võistlustel,» lausus Leili Teeväli ajakirja Jooksja Jooksuportaalile. Viis korda osales ta ka Tartu Rattarallil.

Esimese maratoni jooksis Leili Teeväli 1983. aastal 9. mail toonasel Võidupüha (vene aja võidupüha – toim) maratonil Tartus, mis kulges Raadilt Tabiverre ja tagasi. Teeväli suutis selle läbida ajaga 3:50. Enne oli ta jooksnud suuremal rahvaspordiüritusel vaid ühe korra – 1. mail ümber Viljandi järve jooksul.

Pärast maratoni hakkas Teeväli trenni tegema ja osalema ka rahvajooksudel. Eesmärki joosta kokku 200 maratoni tal küll kohe ei olnud. Pärast 1999. aastal joostud maratoni tekkis tal jooksmises pikk paus, mis kestis 11 aastat. Selleks ajaks oli ta läbi jooksnud 23 maratoni, neist viimase ajaga 3:48. «Mõtlesin, kas olen ehk liiga vana ega tahtnud enam nii pikki maid joosta,» meenutas Leili.

2010. aastal, mil läks lahti suurem maratonibuum seoses Tallinna Maratoni uue algusega tekkis tal uus ind. «Tahtsin proovida, et kuidas mul välja tuleb. Sain ajaks 4:52. Ka siis ei olnud mul mõtteski 200 maratoni joosta,» ütles ta. Kolm aastat hiljem seadis ta eesmärgi 100 maratoni kokku saada, mis ka õnnestuski 2015. aasta jaanuaris.

Ei läinudki palju mööda. Veidi rohkem kui kaks aastat ja Leili Teeväli jõudis tänavu 6. mail Vändras 200 maratonini. 2015. aastal jooksis ta 45 maratoni ja teist sama palju ka 2016. aastal. Sel aastal on ta juba jooksnud 11 maratoni. Tema eesmärgiks ongi eelkõige maratonide kogumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles