Harting tahab teha ilmvõimatut, eestlased võtavad rahulikult

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Kupper
Martin Kupper Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS

Homsel Shanghai Teemantliiga etapil saab suurema avapaugu meeste kettaheitehooaeg. Hooaja eel on vägevate eesmärkidega kiidelnud olümpiavõitja Christoph Harting, homme võistlev Martin Kupper on treeneri Aleksander Tammerti sõnul samuti optimistlik. 

Eesti tipud Martin Kupper ja Gerd Kanter on andnud vormile viimast lihvi Lõuna-Aafrika Vabariigis, kus Kupperi treeneri Aleksander Tammerti sõnul näidati paremaid heited kui eelmisel aastal olümpiahooajal. 

Märtsis sai Kupper Las Palmases toimunud heitealade talvistel karikavõistlustel tulemusega 62.64 kolmanda koha. Seejärel madistatigi laagris, kust naasti alles hiljuti, kolmapäeval sõitis Kupper Shanghaisse.

«Laagri viimastel päevadel jäi Martin haigeks ning loodame, et ta kosub. Kõige hullemini see organismi ei laastanud, kuid teame, et esimene võistlus ei pruugi kõiki võimeid avada,» selgitab Tammert.

Rio de Janeiro suveolümpiamängudel viimases heitevoorus 66.58 heitnud, kuid esimesena medalita jäänud Kupper olevat paremas seisus kui eelmisel aastal.

«Ta on heidetel stabiilsem, edasiminekut on olnud nii jõus kui raskema heitevahendi heitmisel. Numbreid praegu välja ei ütle, kuid oleme aasta suhtes väga optimistlikud.»

Eelmisel suvel Amsterdami EMil 11. tiitlivõistluste medali teeninud Kanterit Shanghai Teemantliiga etapile ei kutsutud ning tema avastart lükkub edasi.

Maailma hooaja edetabeli esimesed positsioonid on vallutanud Eesti mänedžeri Hans Üürikese nõustatavad jamaikalane Fedrick Dacres ning rootslane Daniel Stahl. Dacres heitis 11. veebruaril Jamaika pealinnas Kingstonis 68.88, kaks kuud hiljem Californias 67.30.

Stahl heitis aprilli keskpaigas kahel päeval järjest üle 68 meetri, tema tänavune tippmark on 68.36. Kanteri endise treeneri Vesteinn Hafsteinssoni sõnul on rootslane võimeline ketast heitma üle 70 meetri.

Eriti bravuuri täis on aga olümpiakuld Christoph Harting, kes lubab tänavu ületada Jürgen Schulti maailmarekordi 74.08.  Seejuures ei taha Harting teha väikesi samme, vaid sakslane ihkab ületada 80 meetri piiri!

Christoph Harting/AFP
Christoph Harting/AFP Foto: FABRICE COFFRINI/AFP

«Minu eesmärk on piire nihutada. Visioonid peavad paigas olema ning tuleb unistada parematest eesmärkidest. Suudan seda teha, sest usun sellesse. Maksku see, mis maksab,» rääkis ta Bildile antud intervjuus märtsikuus.

Eestlased tema võimetes ei kahtle. «Harting näitas juba Rios, et oma võimetega võib ta sisuliselt kõike teha. Tõsi, kekata oskab ta ka,» arutleb Tammert.

Christophi kogenud venna Roberti eesmärk on aga enesekindlamalt tippu naasta. Pikalt põlveprobleemidega maadelnud vanem Harting on jäänud kolme sponsorita ning eriti kurb on tõik, et näiteks seni Robertit toetanud Saksamaa tipp-pank võttis oma uueks reklaamnäoks venna Christophi.

Hiljuti jäi Harting väidetavalt halvaks läinud jäätist süües viirusesse ning avab hooaja napp kaks kuud enne MMi.

Meeste kettaheide algab homme Eesti aja järgi kell 13.50.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles