Robert Rooba Soome hokikoondise MMist: kelle ees neil üldse vaja end lunastada on?

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome - Kanda hokimatš.
Soome - Kanda hokimatš. Foto: Petr David Josek/AP

Homme mängitakse jäähoki MMil veerandfinaale. Postimees palus Eesti jäähokikoondislasel Robert Roobal igat veerandfinaalpaari analüüsida. Samuti andis Rooba hinnangu Soome hokikoondise MMile.

USA – Soome

«Soome MM on olnud keeruline. Nad pole oma mängu käima saanud ning pole vana head mängu suutnud näidata. Neil on veel omajagu head mängu varus. Võib-olla saadakse mäng nüüd käima? Kui nad seda käima ei saa, siis pole neil USA vastu võimalust. USA näitas eile Venemaa vastu võimu. Praeguste mängude põhjal on USA favoriit, sest Soomel ei taha mängumasin kuidagi käivituda, hoolimata sellest, et iga matšiga on mängupilt paremaks läinud.»

Venemaa – Tšehhi

«Venemaa oli enne USA mängu minu jaoks koos Kanadaga turniiri favoriit. Võib-olla oli see neile äratuse mõttes hea ning nad nägid, et kõik ei tule nii lihtsalt kui tundub. Venemaa on seniseid mänge domineerinud ja olnud päris võimas. Tšehhi on ka tubli olnud ning näidanud hambaid. Kui Venemaa saab oma mängu käima, siis nad kindlasti võidavad. Kui Venemaa mängib nagu USA vastu, siis on Tšehhil võimalus.»

Rootsi – Šveits

«Šveits on tublisti võidelnud, aga ma ei näe, et Rootsi nende otsa komistaks. Rootslased on iga mänguga paremaks läinud ja neil on ka väga tugev väravavaht. Arvan, et Šveitsi teekond saab siinkohal otsa.»

Saksamaa – Kanada

«Saksamaa – Läti eilsest mängust väärisid edasipääsu rohkem lätlased, aga see on minu isiklik arvamus. Soome – Kanada mäng näitas aga, et Kanada on väga võimas. Vaatamata sellele, et Saksamaa mängib kodus, arvan, et Kanada võidab mängu puhtalt kvaliteedi pealt.»

Kes on alagrupiturniiri põhjal soosik MM-tiitlile?

«Venemaa või Kanada. Eks ta ole iga aasta sama värk – esmalt Venemaa ja Kanada, nende järel Soome, USA, Tšehhi. Samas ei tasu unustada, et MMil otsustab üks mäng edasipääseja, seega on üllatused võimalikud. Halb päev võib tulla ka Venemaal ja Kanadal. Kui aga puhtalt tõenäosust vaadata, siis selle põhjal ütlen küll, et suured lähevad siit edasi. Selle turniiri kaks paremat meeskonda on Venemaa ja Kanada, tihedalt tulevad neile järele USA ja Rootsi.»

Kas veerandfinaali pääsemine lunastas Soome hokikoondise?

«Kelle ees neil üldse vaja end lunastada on? Soome meedia ja fännid on meeskonnale sellise pinge peale pannud. Kunagi ei olda rahul vähemaga kui meistritiitel. Fakt on see, et maailma hoki tipp läheb tihedamaks. Kui meeskond ei suuda näidata parimat hokit, astuvad väiksemad neile kohe kandadele. Soomega on täpselt nii juhtunud.»

«Mingil määral mängib rolli see, et soomlased on üle valatud tohutu negatiivse tagasiside ja vingumisega. Kui neilt tõesti mingisugust supertulemust ei tule, siis veerandfinaali kaotuse puhul jäädakse seda MMi meenutama kui metsa läinud tiitlivõistlust. Kui aga pääsetakse poolfinaali, siis räägitakse MMist, kus midagi eriti ei õnnestunud, aga ikkagi jõuti suhteliselt kaugele. Kui aga jõutakse medalitele, siis räägitakse sellest, kuidas meedia peedistas soomlasi, aga ikkagi suudeti medal võita.»

«Kui meeskond suudab isegi halva mänguga võita, näitab see tegelikult seda, et tegu on tugeva meeskonnaga. Ka mina olen pettunud, et ei ole tulnud selliseid tulemusi nagu võiks. Aga iga aasta ei lähegi mängumasin tööle ning kõik ei suju. Aeg-ajalt tuleb ette raskemaid turniire, aga siiralt loodan, et Soome suudab teha siit hea tulemuse ning näidata, et asi pole nii hull, nagu meedia seda kajastanud on.»

Robert Rooba. Foto: ERIK PROZES/Scanpix
Robert Rooba. Foto: ERIK PROZES/Scanpix Foto: Erik Prozes / Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles