Kerde ennustas, et Rocki kõikumine võib jätkuda

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rocki uustulnuk Sten-Timmu Sokk ning mullu vähe mänguaega saanud Asko Paade peavad alles klubi tuumikuga kohanema.
Rocki uustulnuk Sten-Timmu Sokk ning mullu vähe mänguaega saanud Asko Paade peavad alles klubi tuumikuga kohanema. Foto: Sille Annuk

Tartu Rocki korvpallimeeskonna peatreeneri Üllar Kerde arvates pidasid hoolealused teisipäeva õhtul Austrias statistiliste näitajate poolest korraliku mängu. Lõppskooris see paraku ei väljendunud.


Mullu FIBA eurosarjas nelja tugevama hulka jõudnud Rock kaotas aste tugevama Eurocupi sarja eelringis võõrsil Swansi Basketile 64:86. Edasipääseja selgub kahe mängu kokkuvõttes, ent tartlased tegid oma elu väga raskeks.


«Mõtlesin ja analüüsisin sisuliselt terve öö,» sõnas Rocki peatreener Üllar Kerde. «Protokolli põhjal tegime justkui korraliku mängu – pallikaotusi kogunes vaid üheksa, kaheste ja kolmeste visete vahekord oli hästi paigas, teisel poolajal võitsime isegi ründelaua.»


Kõik tundub ilusana, kuid meeskond kaotas 22 punktiga… Põhjuste leidmiseks pole vaja teha süvaanalüüsi. Teisel poolajal ei tabanud Rock ühtegi kolmest, kogu mängu jooksul saadeti kolmese joone tagant teele 17 palli, rõnga läbis neist vaid kaks.


«Mehed ei saanud lihtsalt sisse,» nentis Kerde. «Gert Kullamäed aeti kõvasti taga, ent teised ei suutnud vabadelt kohtadelt tabada. Vastaste kaitse tõmbas korvi alla Tanoka Beardi peale kokku, ülejäänud seisid sisuliselt üksinda. Sisse aga ei saadud.»
Lisaks positsioonirünnakule eksisid tartlased ka kiirrünnakute lahendamisel.

Peatreeneri sõnul ei jõudnud pall mõnikord rõnganigi. Samas lubati vastastel visata ligikaudu 90 punkti. «Seda on muidugi liiga palju,» kinnitas Kerde.


Teisipäeva õhtul Postimehega vesteldes viitas Kerde  Swansi mängijate suurtele kogemustele. Samas ei saa nende puudumise üle kurta ka Rocki tuumik. Tegemist on Eesti ja Gruusia koondises karastunud palluritega, lisaks on keskmängija Beard pallinud aastaid kõrgel tasemel.


«Ma ei taha liigitada oma mehi välismaalasteks ja kohalikeks mängijateks, kuid reaalsuses osutus leegionäride närv tugevamaks,» märkis Kerde. «Kolme peale viskasid nad 44 punkti, seitse eestlast said kokku vaid 20 punkti.»


Kerde sõnul ei maksa Austria klubi tasemes kahelda. Ta meenutas, et mullu pääses sama meeskond ULEB Cupi 32 tugevama hulka, viiest viimasest aastast neljal on võidetud Austria meistritiitel.


«Me ei läinud neid mütsiga lööma, Swansi tugevus oli meile teada,» kinnitas Kerde. «Seitse-kaheksa põhimeest on kogenud pallurid, noored pääsesid platsile vaid mõneks minutiks.»


Kerde lisas, et vastaste treener hindas Rocki perspektiivikaks meeskonnaks, ent olevat öelnud, et Eesti klubi parimad päevad võivad tulla alles paari aasta pärast.


Rocki hooaja algus meenutab täpselt aastatagust perioodi, kui meeskond tegutses heitlikult ning platsil ei näidatud võimetekohast korvpalli. Tänavugi on saadud paar suurt ja valusat kaotust, ent nende vahele mahub Leedu tippklubi Lietuvos Rytase alistamine.


Tähtsates mängudes on Kerde püüdnud leida mänguaega vähemalt kümnele mängijale, ent mullusega võrreldes on rollid muutunud.


Näiteks seni meeskonna võtmemängijaks olnud Tanel Tein on nühkinud rohkem varumeeste pinki, tema asemel edutati aga põhiviisikusse Silver Leppik. Päris selge pole ka Marek Doronini ja meeskonnaga liitunud grusiin Viktor Sanikidze rollijaotus. Senisest väiksemaks on jäänud kapten Gert Kullamäe osa.


Kerde arvates on hooaja alguses kõikumised mõistetavad ning ta ennustas, et lähiajal võib selline olukord jätkuda. «Kogu Euroopa korvpall on tänavu kuidagi keeruline.

Seegi pole ju päris normaalne, et Rytas meile kaotas,» arvas ta. «Ka meie eurosarja teistes paarides oli huvitavaid tulemusi. Näites Šiauliai oli kodus Galatasaray vastu suurelt juhtimas, ent kolmandal veerandajal andis edu käest ning lõpuks lõppes mäng viigiga. Ukrainlaste tugev Trjumf tegi aga kodus viigi Oostendega – kokkuvõttes võib see juba kaotust tähendada.»


Rocki ja Swansi korduskohtumine peetakse teisipäeval Tartus. Kerde usub, et Rockil on võimalus suur kaotusseis tagasi mängida ning järgmisse ringi murda. Selleks tuleb võita vähemalt 23 punktiga.


«Igal juhul läheme hästi mängima ja võitma. Kui see aga piirdub ainult hea mänguga, pole ma rahul,» kinnitas Kerde. Ka meeskonna kapten Gert Kullamäe oli optimistlik. «Oleme varemgi kodus väga hästi mänginud. Võime neid võita,» arvas ta.


Edu korral ootab teises eelringis tugev Serbia klubi Belgradi Red Star. Eurosarjas saab jätkata ka kaotuse korral, ent aste madalamal. Samas pallib ka Rocki kodune konkurent Kalev/Cramo. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles