Mis asjaolud võisid olla Kangerti üliraske kukkumise põhjusteks?

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert pärast kukkumist.
Tanel Kangert pärast kukkumist. Foto: Ekraanitõmmis

Itaalia velotuuril üldarvestuses seitsmendat kohta hoidnud jalgrattur Tanel Kangert kukkus eile sõidetud 15. etapil 10 km enne finišit ning murdis küünarliigese piirkonnas õlavarreluu. Hiljem selgus, et lisaks nihestas eestlane paremat õlga ning sealgi tuvastati luumurd. Ühtlasi anti teada, et Kangerti hooaeg on lõppenud. Postimees uuris endiselt profiratturilt Jaan Kirsipuult, mis Girol Astana esinumbriks tõusnud Kangertile saatuslikuks sai.

Kuigi videokordus täielikku ülevaadet ei anna, sest algab vahetult enne kukkumist, ütles Kirsipuu, et kukkumise märksõnad on tähelepanematus ning ebaõnn. «Ta oli Ilnur Zakarini tuules ning ringteelt välja tulles ei näinud, et seal on üks ohutussaar veel. Ta usaldas Zakarini, kuid ka temale tuli ohutussaar üllatusena. Siiski jõudis ta sellest paremalt mööda põigata. Kangert proovis teha sama liigutuse, aga tal jäi kümme sentimeetrit puudu,» ütles Kirsipuu.

Kangert oli kukkumise hetkel grupi tagaotsas, kuid tavaliselt üritavad üldarvestuses kõrgele kohale sõitvad ratturid riskide hajutamiseks pigem grupi ees püsida. Kirsipuu hinnangul polnud aga põhjust arvata, et eestlase positsioonivalik antud juhul mingisuguseid lisariske kaasa tooks.

«Punt ei olnud nii suur ja otsest riski seal polnud – ei olnud küljetuult ning ka raja kirjelduses polnud tõenäoliselt märget. Direktorid on tavaliselt kõik riskid varasemalt kirja pannud, järelikult polnud Tanelil vaja väga palju ees pool olla,» ütles Kirsipuu.

Kuigi Kirsipuu sõnul pole õnnetus kukkumises põhjust kedagi süüdistada, võib tagantjärele öelda, et antud kohas võinuks ikkagi olla viledega rajaturvamehed. «Aga ju ei osatud ette näha, et ohutussaar ohtlikuks võib saada.»

Paraku on Kangerti esinemisele Itaalia velotuuril raske nüüd ka mingisugust hinnangut anda, sest üliraske viimane nädal jääb sõitmata. «Ta liikus tõusvas vormis, ainult jumal teab, mida ta viimasel nädalal teinud oleks. Kõik kaardid olid tema käes,» jätkas Kirsipuu.

Kui Kangert ise ei osanud enne Itaalia velotuuri ennustada, kuidas ta viimase nädala vastu peab, siis Kirsipuu sõnul näitasid eelnevad etapid, et eestlaselt võinuks oodata väga head tulemust. «Mulle tundus, et ta poleks viimast nädalat mitte ainult vastu pidanud, vaid osadele ka probleeme tekitanud.»

30-aastast Kangertit ootab täna Itaalias ees operatsioon, kuid juba on selge, et tänavusel hooajal teda enam võistlemas ei näe. Teda ootab ees pikk taastumisprotsess ning väga palju peaks selgeks saama juba ka pärast tänast operatsiooni. «Küünarliigese vigastus õnneks pole päris põlvevigastus – käsi on vaja, aga sa ei tee nendega nii palju tööd. Kui põlv sellise paugu oleks saanud, oleks ikka väga halvasti,» ütles Kirsipuu.

Kuid milline etapp Kirsipuule Kangerti esituses enim meelde jäi? «Eks ikka see, kus ta oli eest ära ja lõpuks neljandaks jäi. Raske teleri vahendusel öelda, kas seal oli võimalust etapivõiduks. Ma arvan, et ta jättis ühe võimaluse kasutamata, kuid ta ise ütles intervjuus, et ei näinud võimalust üllatada. Tundus, et kui ta oleks paar sekundit jalga puhanud ning siis veidike värskema jalaga rünnanud ning kilomeeter enne lõppu kõik kaardid välja pannud…aga samas ta ise seda võimalust ei näinud. Lõpuks ei läinud ta enam etappi, vaid sekundeid võitma.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles